Qozun faydaları saymaqla bitmir.
İçindəki yağ turşuları və maqnezium sayəsində unutqanlıq və ekzema kimi bir çox xəstəliklərə xeyirlidir. Qoz omeqa 3 ilə zəngin olduğu üçün uşaqların zəka inkişafına müsbət təsir göstərir. İçərisində bol miqdarda lif, protein sayəsində Alzeymer xəstəliyinin qarşısının alınmasında təsiri çoxdur.
Tərkibində E vitamini olduğu üçün antioksidan təsir göstərir və yaşlanmanı gecikdirir.
Qoz, tərkibindəki yağ turşuları səbəbiylə ürək xəstəlikləri üçün faydalıdır.
Qoz prostat xərçənginin qarşısını alır. Pis xolesterolu azaltmaqda çox təsirlidir. Gündə 3-4 qoz yemək faydalıdır.
Barselonadakı Pompeu Fabra Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, yeniyetmələrin qidalanmasına qoz əlavə etmək idrak funksiyasını yaxşılaşdırır, maye intellektini inkişaf etdirir və həmçinin diqqət çatışmazlığı hiperaktivliyi pozğunluğunda daha yaxşı konsentrasiyaya kömək edir.
Publika.az xəbər verir ki, tədqiqat “eClinicalMedicine”də dərc edilib.
Bildirilib ki, qoz beynin inkişafında və neyronlar arasında əlaqələrin gücləndirilməsində əsas rol oynayan omeqa-3 növü olan alfa-linolenik yağ turşusu (ALA) ilə zəngindir. Bu, neyropsixoloji yetkinliyin baş verdiyi yeniyetməlik dövründə xüsusilə vacibdir.
Tədqiqat Barselonadakı 12 müxtəlif orta məktəbdən 11-16 yaş arası 700 şagirdi könüllü olaraq aparılıb. Onlar iki qrupa bölünüblər: birincinin iştirakçıları altı ay ərzində 30 qram qoz yeyiblər, ikincisi isə yox. Ən azı 100 gün qoz yeyən yeniyetmələrin diqqəti və davranışı yaxşılaşıb. Bundan əlavə, onlar mobil kəşfiyyat deyilən şeyi əhəmiyyətli dərəcədə inkişaf etdirdilər. Bu, mücərrəd düşünmək, mülahizə yürütmək, qeyri-standart problemləri həll etmək, formal olaraq öyrədilməyən məlumatları bir araya toplamaqla nümunələri tanımaq bacarığıdır. Yüksək mobil intellektə malik insanlar müxtəlif problemlərə həll yollarını tapmaqda daha yaxşı və daha sürətli olurlar.
Orqanik.az