Mətbəxdə həyatımızı asanlaşdıran ləvazimatlar, alətlər və avadanlıqlar hər zaman əlimizin altındadır. Sobada istifadə etdiyimiz yağlı kağız da şübhəsiz ki, bu ləvazimatlardan biridir. Xəmiri, əti və hətta tərəvəzləri bişirərkən tez-tez yağlı kağızdan istifadə edirik. Yeməklərin soba sinisinə və ya istifadə edilən qaba yapışmasının qarşısını alan, nimçələrin təmizliyini qoruyaraq istifadə rahatlığını təmin edən yağlı bişirmə kağızlar həyatımızı asanlaşdırarkən, sağlamlığımız üçün təhlükə yaradırmı? Yağlı bişirmə kağızların sağlamlığa zərərli olub-olmaması, yağlı kağız adlandırıldığı üçün istifadə olunan yağın trans yağdan olması kimi suallar ağlımıza gəlir. Evdar.az yağlı kağız sağlamlığa zərərlidirmi? kimi sualların cavabını təqdim edir.
Yağlı kağız olaraq da bilinən bişirmə kağızları, tərkibindəki yağların sağlamlığımıza təsiri ilə bir çox şüurlu istehlakçının ağlında sual işarəsi yaradır. Ürək-damar sağlamlığı üçün çox təhlükəli olan trans yağların və ya sağlamlığımızı təhdid edən doymuş yağların bişirmə kağızı istehsalında istifadə edilməsi bir çox istehlakçıları narahat edir. Lakin bişirmə kağızların yağlı teksturası bu ümumi inancın əksinə olaraq yağlardan alınmır.
Yağlı Bişirmə Kağızının Tərkibində Nələr Var?
Bişirmə kağızlarına yağlı kimi yağlılıq təmin edən strukturlar ümumiyyətlə silikonlaşdırılmış materiallardan alınır. Bu maddələrdən ən çox yayılmışları mum, xrom stearat, parafin, qatran və diamat kimi sənaye yağı adlanan əlavələrdir. Bişirmə kağızları bu materiallarla örtməklə əldə edilir və ümumiyyətlə qida ilə təmasda olan təhlükəli olmayan materiallar kimi tanınır. Ancaq diamat deyilən maddə neft mənşəli olduğuna görə sağlamlıq baxımından risk daşıya biləcəyi üçün, diamentli bişirmə kağızlarına üstünlük verilməməsi tövsiyə edilir. Buna görə bişirmə kağızı alarkən etibarlı markaları seçmək və materiala diqqət yetirmək lazımdır.
Bundan əlavə, bişirmə kağızlarından istifadə edərkən, qablaşdırmadakı təlimatlara əməl edilməlidir:
- Ümumiyyətlə 180 dərəcədən yuxarı temperaturda istifadə edilməməsi tövsiyə olunur. Yüksək temperaturda bişirmə kağızının tərkibindəki maddələrin strukturu pozula bilər və bu maddələr qidalarla qarşılıqlı əlaqədə ola bilər və sağlamlığınızı təhlükə altına qoya bilər.
- Eynilə, sobanı qızdırarkən yağlı kağızı qoymayın. Yağlı kağızları mütləq soba sinisində və ya çörək qabında istifadə etməlisiniz.
- Bundan əlavə, bişirmə kağızlarının qril barmaqlıqları və ya sobanın daxili səthləri ilə birbaşa təmasından qaçınmalısınız.
- Mikrodalğalı sobalarda da 180 dərəcədən çox olmayan dərəcədə istifadə edə bilərsiniz.