Saxta Balı Təbii Baldan Ayırmağın Yolları

Səhər yeməyi süfrələrimizin əvəzolunmazlarından biri olan bal şəfa mənbəyi olaraq möcüzəvi qidalar arasındadır. Təbii bal hər nə qədər faydalı olsa da, hər keçən gün satışa çıxarılan ballar da bir o qədər təhlükəli olur. Ancaq evdə tətbiq edəcəyiniz bəzi üsullarla aldığınız balın təbii ya saxta olduğunu öyrənə bilərsiniz. Evdar.az saxta balı təbii baldan ayırmağın yollarını təqdim edir.

Saxta balı necə tanımaq olar?

İstehsalda geniş istifadə olunan qatqı maddələri əlavə olunmuş saxta ballar insan sağlamlığına təhlükə yaradır. Bunları ayırd etməyin bir çox yolları var.

Qablaşdırmaya baxın

Marketlərdəki bal bankalarının üzərində “bal kodeksinə uyğundur” yazısının olmasına diqqət edin. Bundan əlavə tərkibinə baldan əlavə qlükoza, qlükoza siropu, fruktoza siropu və şəkər kimi maddələr varsa o balın qatqılı olduğunu anlaya bilərsiniz.

Xarlanma (kristallaşma)

Aldığınız balı evdə saxladıqda bankanın dibindən xarlanmasını müşahidə etmisinizsə saxta olma ehtimalı aşağıdır. Xüsusilə soyuducuda 30 gün qaldıqda bal kərə yağı konsistensiyasını ala bilər.

Rəng

Saxta balın rəngi çox vaxt təbii baldan daha açıq görünür. Açıq rəng balı almamaq məsləhətdir. Ancaq hər tünd rəng bal təbii bal deyil. Saxta bal istehsalçıları bir sıra qatqı maddələri əlavə edərək saxta balın da tünd rəng alması üçün əlavələr edirlər.

Qoxu

Həqiqi balın qoxusu yoxdur. Balı iylədiyinizdə qoxu ala bilirsinizsə qatqılı olduğu deyilə bilər. Ancaq hər qoxusuz bal da həqiqi deyil. İstehsalçılar bir sıra maddələrlə saxta balların da qoxusunu basdıra bilərlər.

Süzüldükdə Uzanırsa

Təbii balı qaşıqla götürdüyünüzdə fasiləsiz kəsilmədən uzanır. Əgər qatı bir şəkildə birbaşa qaşığa ala bilirsinizsə balın saxta olduğunu söyləmək olar..

İlıq Su Testi

İlıq bir suya 1 xörək qaşığı bal tökün və gözlədin. Bal təbiidirsə tökdüyünüz şəkildə qalacaq, qatqılıdırsa suda həll olunacaq.

Kağız Dəsmal Testi

Kağız dəsmalın üzərinə 1 xörək qaşığı balı tökün. Əgər kağız dəsmal balı özünə çəkib hopdusa deməli saxta baldır.

Yanma Testi

Bir çöp şişin üstünə pambıq bağlayıb bala batırın. Batırdığınız balı ocağa tutduğunuzda yanmağa başlayırsa böyük ehtimalla təbii baldır.

Analiz Etdirmək

Yuxarıdakı üsullar həqiqi və saxta balı ayırd etmək üçün ən çox istifadə edilən üsullar olsa da, ən etibarlı üsul balı qida mütəxəssisləri tərəfindən laboratoriyada analiz etdirməkdir.

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

dırnaq modelləri
kiraye evler
vakansiya
vakansiyalar
Socar vakansiya
kapital bank vakansiya
viferon sami
sinaflan maz
Levomekol maz nə üçündür
Flukonazol
dimedrol
nöbetçi eczane
turbo az
turbo az bütün markalar
turbo az mercedes
turbo az ucuz masinlar
turbo az kredit
Aptek depo
onlayn aptek
aptek online
Bu sayt sizə daha yaxşı təcrübə təklif etmək üçün kukilərdən istifadə edir. Bu sayta baxmaqla siz kukilərdən istifadəmizlə razılaşırsınız.