Meyvə-tərəvəzlərin rəngi onların tərkibində orqanlara faydalı təsir göstərən maddənin olduğunu göstərmir, buna görə də qırmızı məhsulların ürəyə təsiri mifdir.
Orqanik.az xəbər verir ki, bu barədə “Gazeta.ru”ya müsahibəsində Krasnoyarskdakı “Medical On” klinikasının kardioloqu Yuliya Çerepnina danışıb.
Mütəxəssisin fikrincə, ilk növbədə, ürək xəstəliklərinin qarşısının alınması üçün xörək duzunun istehlakını məhdudlaşdırmaq vacibdir. Vitamin və mineral çatışmazlığının yaranmaması üçün müxtəlif və balanslı pəhrizə riayət etmək tövsiyə olunur. Ürək-damar sisteminin əksər xroniki xəstəliklərinin qarşısının alınması üçün tərkibində xolesterin olan heyvan yağlarının orta dərəcədə məhdudlaşdırılması tövsiyə olunur.
Onları pəhrizdən tamamilə çıxarmaq və vegetarian pəhrizinə sadiq qalmaq lazım deyil. Ürəyin dəmirə də ehtiyacı var ki, bu da toyuq, mal əti qaraciyəri, o cümlədən küncüt, dəniz yosunu və dəniz məhsullarında olur. Gündə 400 qram tərəvəz və meyvə yeməlisiniz, çünki onların tərkibində ürək üçün lazım olan bitki lifi var.
“Ürəyin işi üçün kalium da lazımdır. Ona görə də rasiona kaliumla zəngin qidalar daxil etmək lazımdır. Məsələn, qurudulmuş porcini göbələyi, quru meyvələr, soya, buğda kəpəyi, banan, qoz-fındıq, göyərti. Omeqa-3 çoxlu doymamış yağ turşuları damar sistemi üçün də faydalıdır. Xüsusilə tuna, qızılbalıq, sardina kimi yağlı balıqlar omeqa ilə zəngindir”, – həkim izah edib.(publika.az)
Orqanik.az