Qəhvə içənlərdə qanazlığı, dəmir defisiti olur – Ekspertlər

Alimlər qəhvə çox içənlərdə müəyyən defisitlər olduğunu açıqlayıb.

Orqanik.az Orqanik.az-a istinadən bildirir ki, səhər və yeməkdən sonra qəhvə içməyə vərdiş edənlərdə dəmir defisitli anemiya olur, yəni qanazlığı.
Britaniyalı dietoloq Roksana Bakker bunun səbəbini izah edib.

“Qəhvədə polifenol var, bu turşu dəmirin sovrulmasına mane olur. Əgər bir insanda bu element əvvəldən azdırsa, vəziyyət dərinləşir. Dəmirin qanda səviyyəsi aşağı hədlərə düşür.

Yeməkdən öncə və sonra içilən bir fincan qəhvə dəmirin sovrulmasını 40-60% azaldır, bu isə dəhşətli fəsadlar deməkdir.

Digər kofein tərkibli içkilər də, tünd qara çay, matça, energetik içkilər eyni təsiri göstərir.

İnsanlar bəzən qəhvəni digər içkilərlə səhv salır: onu su, şirə kimi içir. Dəmir defisitli anemiya isə bədəni oksigensiz qoyur, insan halsız olur”.

Orqanik.az

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

Bu sayt sizə daha yaxşı təcrübə təklif etmək üçün kukilərdən istifadə edir. Bu sayta baxmaqla siz kukilərdən istifadəmizlə razılaşırsınız.