Düzgün qidalanma üçün desertlərin faydaları haqqında mif dağıdılıb.
Orqanik.az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə endokrinoloqu və dietoloqu Oleq İrışkin danışıb.
Onun sözlərinə görə, şirniyyat yemək olar, ancaq pəhrizdə onların miqdarına nəzarət edilməlidir. Beynəlxalq pəhriz qaydalarına əsasən, şəkər əlavə edilən qidalar gündəlik kalorinin 10 faizindən çoxunu təşkil etməməlidir. Bu, gündə iki konfetə bərabərdir.
Şəkər və ya meyvə jeli əlavə edilməmiş zefir adi desertlər üçün əla əvəzedicidir. Toxum, qoz-fındıq, xurma, quru ərik və gavalı kimi quru meyvələrə diqqət yetirin. Onların tərkibində lif var.
Sağlam şirniyyatlar incə bir bədən və yaxşı sağlamlıq üçün qida deyil. Çox vaxt onların hazırlanmasında ağ buğda unu taxıl, qarğıdalı, kokos və ya badam unu ilə əvəz olunur. Problem ondadır ki, bu unun sortlarında bədən üçün dəyərli 20-dən çox amin turşusu, vitamin və minerallar olan daha az qlüten var.
Kokos və badam ununda çoxlu miqdarda yağ var. Endokrinoloq belə qənaətə gəlib ki, kokos unundan hazırlanan tortun kalorili məzmunu trans yağlı adi tortdan praktiki olaraq fərqlənmir.
Orqanik.az