Kök orqanizmamıza olduqca faydalı bir tərəvəzdir. O, maddələr mübadiləsini normallaşdırır, dərini cavanlaşdırır, ürək-damar sistemini gücləndirir. Dərman bitkisi olaraq təxminən 4 min il bundan öncə istifadə edilməyə başlanılmışdır. Bu tərəvəz bədən üçün çox sağlam bir qidadır.Kökün faydalı və müalicəvi xüsusiyyətləri zəngin tərkibi ilə izah olunur. Bu tərəvəz B, PP, C, E, K qrupunun vitaminlərini ehtiva edir, tərkibində karotin var, hansı ki, insan orqanizmində A vitamininə çevrilir. Kök, insan orqanizmi üçün çox sayda mineral sərf edir: kalium, dəmir, fosfor, maqnezium, kobalt, mis, yod, sink, xrom, nikel, flüor və s.Tərkibində ağciyər funksiyasını yaxşılaşdıran beta-karoten maddəsi var. Miyopi, konjonktivit, blefarit, gecə korluğu və yorğunluqdan əziyyət çəkən insanlar üçün bu məhsulu yemək çox arzu olunur. Çiy yerkökü çeynəmək faydalıdır, çünki bu diş ətlərini gücləndirir. A vitamini böyüməni təşviq etdiyindən, yerkökü xüsusilə uşaqlar üçün faydalıdır. Bu vitamin normal görmə üçün lazımdır, dərini və selikli qişanı yaxşı vəziyyətdə saxlayır. A vitamini çatışmazlığı, qaraciyər, ürək-damar sistemi xəstəlikləri, böyrəklər, mədə, anemiya, poliartrit və mineral maddələr mübadiləsi pozğunluqları üçün klinik qidalanmada istifadə olunur. Ağız boşluğunuzda kökün suyun bir müddət saxlasanız və ya kökü çeynəsəniz, patogen mikroblarının sayı kəskin şəkildə azalacaq. Həqiqətən, vitamin çatışmazlığı -anemiya, bədənin sürətli yorğunluğu və görmə pozğunluğu inkişaf edə bilər. Yerkökü uşaqların yaxşı inkişafı və böyüməsi və müqavimətlərini artırmaq üçün verilməlidir. Səhər boş mədəyə uşaqlara 50-100 ml şirəsini içirdin. Boğaz ağrısına görə gündə bir neçə dəfə qarqara etmək olar. Mədədə turşuluq nə qədər çox olsa, kök şirəsini daha çox içməlisiniz.
Orqanik.az