Əgər hər bir insan, xolesterinin hansı məhsullarda çox, hansılarda az olduğunu bilsə, o zaman orqanizmdə onun səviyyəsini kontrol edərək,özü orqanizminin infark və insultdan profilaktikasını təmin edə bilər.
Bu məlumatı ən əsas ürək-damar xəstəlikləri və arteriyal təzyiq atlamaları olan insanlar üçün vacibdir. Rasionu korreksiya edərək, əhvalınızı xeyli yaxşılaşdıra bilərsiniz.
Xolesterin – bir çox daxili proseslərin baş verməsi üçün orqanizmin istehsal etdiyi çətin kimyəvi birləşmədir. Kənardan onun orqanizmə sadəcə 1/4 hissəsi daxil, və o normadan çox olduqda qanın tərkibi dəyişir. Qan qatı olur, bunun nəticəsində isə qan laxtaları əmələ gəlir, onlar isə damar, arteriya və venaların divarlarına çökürlər. Onlar tıxanaraq, keçilməz olurlar.
Yadda saxlayın ki, sağlamlığınız sizin əlinizdədir. Rasionunuzu düzgün qurduqda, siz bahalı medikamentlərdən azad ola bilərsiniz. Lakin siz artıq təhlükə qrupundasıznızsa, o zaman xolesterinin səviyyəsini kontrol etmək üçün bəzi məsləhətlərə əməl etməlisiniz:
– yağ və marqarinin qəbulu
– yağlı ət növləri, paştetlər, şorabalar, hisdə qurudulmuş məmulatlar və konservantlar
– qatılaşdırılmış süd, yağlı kəsmik və əridilimiş pendirlər
– paçkada olan hazır suplar
– qızardılmış kartof
– un məmulatları
– kako, qəhvə, mayonez, spirtli içkilər və ədviyyatlar
Digər qida məhsullarında da təbii ki xolesterin vardır, lakin səviyyə baxımından azdlr. Belə ki, elə məhsullar da vardır ki, onların tərkibində elə maddələr vardır ki, onlar xolesterinin səviyyəsini aşağı salıb normallaşdıra bilir. Qara gavalı, badam, püstə, qoz, paxlalılar, meyvə və tərəvəzlər xoleterinlə mübarizədə sizə real yardımçı ola bilərlər. Həmçinin dietoloqların fikrinə görə, avokado, kivi, sitrus meyvələri və kök xolesterinin səviyyəsini bir neçə dəfə aşağı salmağa qadir məhsullardır.
Orqanik.az