Qida dəyəri yüksək olan çərəzlər arasında yer alan fındıq A, B, C və E vitaminləri ilə zəngindir. Fındığın tərkibində kalium, fosfor və kalsium kimi minerallar da var. Evdar.az fındığın inanılmaz faydaları haqqında araşdırmanı təqdim edir.
Hər gün cəmi 25-30 qram fındıq yemək gündəlik E vitamini ehtiyacını 100 faiz ödəyir.
Fındıq fol turşusu, A, B, C, E və K vitaminləri ilə çox zəngindir və həmçinin dəmir, maqnezium, dəmir, kalsium, sink və Omeqa-3 kimi güclü minerallara malikdir.
Doymamış yağ turşuları yüksək olan fındığın kalorili dəyəri də kifayət qədər yüksəkdir. Fındıq mədə və bağırsaqda çətin həzm olunduğu üçün gündə 25-30 qramdan çox fındıq istehlakı həzm sistemi şikayətlərinə səbəb olur.
İÇİNDƏKİLƏR
Ürək-damar sağlamlığını qoruyur
- Fındığın tərkibindəki doymamış və Omeqa-3 yağ turşuları damar sağlamlığını qoruyur. Damar elastikliyinin pozulmasının qarşısını alaraq ürək sağlamlığına da töhfə verir.
- Omeqa-3 yağ turşuları damarlarda qan axınının tənzimlənməsini təmin edir, doymamış yağ turşuları isə pis xolesterinin yüksəlməsinin qarşısını alır. Buna görə də infarkt riskini azaldır.
- Lakin hipertansiyonlu insanlarda hipertoniyaya səbəb ola biləcəyi üçün həkimə müraciət etmədən istehlak etmək əlverişsiz ola bilər.
Qocalmanı gecikdirir
- Fındığın tərkibindəki “E vitamini” yaddaşın və dəri sağlamlığının qorunmasında böyük əhəmiyyətə malikdir. Fındıq gündəlik “vitamin E” ehtiyacının 80-100%-ni qarşılaya bilir.
- Antioksidant xüsusiyyətlərinə görə orqanizmdə əmələ gələn sərbəst radikalların aradan qaldırılmasını, infeksiyanın qarşısının alınmasını və hüceyrələrin yenilənməsini sürətləndirir.
- Hüceyrə regenerasiyasının stimullaşdırılması sayəsində qırışların əmələ gəlməsinin azaldılmasında və qarşısının alınmasında və ləkə riskinin azaldılmasında çox təsirlidir.
Sinir sistemini qoruyur
- Tərkibindəki “B6” vitamini sinir sisteminin elektrik siqnallarının düzgün və pozulmadan ötürülməsini təmin edir.
- Sinir sisteminin müntəzəm işləməsi; yaddaşı gücləndirmək, düşünmə qabiliyyətini artırmaq və konsentrasiya gücünü artırmaqda böyük əhəmiyyəti var.
Həzm sistemini tənzimləyir
- Tərkibindəki yüksək lif sayəsində bağırsaq fəaliyyətinin artmasına təkan verir. Beləliklə, qəbizlik problemlərinin qarşısı alınır.
- Bədəndə yığılan toksinlərin atılmasını da asanlaşdırır.
Sümük Sağlamlığını qoruyur
- Tərkibindəki kalsium və maqnezium sayəsində sümüklərin inkişafını təmin edir. Həm də irəliləyən yaşlarda meydana gələ biləcək sümük qırıqları riskini minimuma endirir.
- Maqnezium əzələ kramplarının qarşısının alınmasında iştirak edir.
Fındıq çiy halda istifadə edilməlidirmi?
Fındığı qovurmaq tərkibindəki yağların 20%-ni itirmək deməkdir.
Bu səbəbdən qovrulmuş fındıq Omeqa-3 və digər doymamış yağ turşuları baxımından zəifləyir.
Qovrulmuş fındıq da orqanizm üçün zərərlidir, çünki bədəndə sərbəst radikalların artmasına səbəb olacaq.
Çiy fındığın antioksidant xüsusiyyətləri qovrulmuş fındıqdan 2 dəfə yüksəkdir.
Bu səbəblərdən bilmək lazımdır ki, fındığı çiy istehlak etmək sağlamlığa daha çox töhfə verəcək.
Fındıq Ləpəsinin İstifadə Sahələri
- Fındıq ləpəsi şokolad sənayesində (doğranmış, dilimlənmiş, üyüdülmüş) 80% nisbətində peçenye, qənnadı məmulatları, desertlər, xəmir məmulatları, dondurma istehsalında istifadə olunur.
- Daxili bazarda və ixracda istifadə oluna bilməyən fındıq yağ kimi istifadə olunur. Peçenye kimi də istehlak edilir.
Fındıq alarkən nələrə diqqət edilməlidir?
- Fındığın tərkibində “aflatoksin”in olması istehlakçılar tərəfindən başa düşülə bilmir. Ancaq kiflənmiş və konservləşdirilməmiş fındıqda “aflatoksin” ola biləcəyi şübhəsi ilə satın alınmamalıdır.
- Açıq yerdə, uyğun olmayan şəraitdə saxlanılan fındıqların tərkibində “aflatoksin” ola bilər. Buna görə də satın alınmamalıdır.
- Bu fındıq növündə yağ oksidləşdiyi üçün xarab olur. İstehlakçıların bu məhsuldan istifadə etməsi sağlamlıq baxımından risk daşıyır.