Dünyanın ən faydalı 20 qidası

Dünyanın ən faydalı 20 qidasının adı açıqlanıb.

Orqanik.az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, 1000 növ xam qida maddəsini araşdıran tədqiqatçılar orqanizmə lazım olan ən vacib qidaları sıralayıblar.

1. Qırmızı kələm

Qırmızı kələm K vitamini ilə zəngindir. Beyinin funksiyasını yaxşılaşdırır. 

2. Çia toxumu

Bu kiçik qara toxumlar liflə zəngindir və tərkibində protein, linolenik turşu, fenolik turşu və müxtəlif vitaminlər var.

3. Balqabaq toxumu

Dəmir və manqanın ən mühüm bitki əsaslı mənbələrindən biridir.

4. Pazı

Tərəvəzlərə parlaq rəng verən maddələrlə zəngin olduğu üçün pazı antioksidant tərkibi də yüksəkdir.

5. Çuğundur yarpağı

Şəkər çuğunduru bitkisinin yarpağıdır. Kalsium, dəmir, K vitamini və B qrupu vitaminləri (xüsusilə riboflavin) baxımından əhəmiyyətli bir bitkidir.

6. Qurudulmuş cəfəri

Qurudulmuş və ədviyyat kimi istifadə olunmaq üçün qurudulmuş cəfəri bor, flüor və kalsium baxımından zəngindir, sümük və diş sağlamlığı üçün əhəmiyyətlidir.

7. Qurudulmuş kərəviz

Qurudulmuş kərəviz dadlandırıcı kimi istifadə olunur. Vitaminlər, minerallar və amin turşularının mühüm mənbəyidir.

8. Acıqıjı

Bu bitki mineral çatışmazlığını aradan qaldırmaq üçün istifadə olunur.

9. Naringilər

Sitrus meyvələrindən yüksək şəkər tərkibli bu meyvə karotenoidlər və A vitamini ilə zəngindir.

10. Noxud

Böyük miqdarda fosfor, maqnezium, dəmir, sink, taxıl və lif var.

11. Yaşıl soğan

Mis, fosfor və maqneziumla zəngin yaşıl soğan da K vitamini mənbəyidir.

12. Zəncirotu

Zəncirotu A və C vitaminləri və kalsiumla zəngindir.

13. Çəhrayı qreypfrut

Çəhrayı qreypfrutda onun dilimləri karotenoid və likopen piqmentlərinin yığılması nəticəsində qırmızımtıl rəng alır.

14. Badam

Doymamış yağ turşuları ilə zəngin olan badamın ürək-damar sağlamlığı və diabet üçün faydalı olduğu bilinir.

15. İspanaq

Maqnezium, folat, A vitamini və karotenoidlərlə zəngin olan dondurulmuş ispanaq daha qidalıdır.

16. Qırmızı istiot

A, C, E vitaminləri, fenolik birləşmələr və karotenoidlərlə zəngindir.

17. Reyhan

Ürəyi qoruyan təsirli ot kimi tanınır. Göbələk və bakteriyalara qarşı təsirli olduğu düşünülür.

18. Kələm

Kələm C vitamini ilə xüsusilə zəngindir. Bu vitaminin miqdarı kələmdə sitrus meyvələrdə olandan da çoxdur.

19. Acı bibər

Acı bibər kapsaisinoidlər, karotenoidlər və askorbin turşuları və antioksidantlarla zəngindir.

20. Uzun saplı brokoli

Bildiyimiz brokolidən fərqlidir. Gövdəsi uzun və çiçək hissəsi daha kiçik olan bu tərəvəzdir.

Orqanik.az

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir

Bu sayt sizə daha yaxşı təcrübə təklif etmək üçün kukilərdən istifadə edir. Bu sayta baxmaqla siz kukilərdən istifadəmizlə razılaşırsınız.