Diyetoloq Lyudmila Denisenko “pis” xolesterolu azaldan üç məhsuldan danışıb.
Siyahıya avokado, sarımsaq və yabanı kiçik balıqlar daxil edilib.
Diyetoloqun sözlərinə görə, tərkibində çoxlu faydalı turşuların, maqnezium və kaliumun olması səbəbindən avokado, ümumiyyətlə, ürək-damar sistemində problemi olan insanlar üçün çox faydalıdır, çünki qanı bir az durulaşdıra bilər.
Sarımsaq, Denisenkonun qeyd etdiyi kimi, “pis” xolesterolu aradan qaldırmağa kömək edən allisin ehtiva edir. Sarımsaq ekstraktı isə qan laxtalanmasının qarşısını alır. Bu, damarlarda qan laxtalanması riskini azaldır və ürək-damar xəstəliklərinin inkişafının qarşısını alır.
Vəhşi xırda dəniz balıqlarına çaça, şırnaq, pollock, smelt daxildir. Daha böyük balıq da faydalıdır – skumbriya, siyənək. Tərkibində qan damarlarının və beynin sağlamlığı üçün faydalı olan çoxlu dokosaheksaenoik (DHA) və eikosapentaenoik (EPA) turşuları var. Məhz bu iki turşunun (EPA + DHA) birləşməsi “pis” xolesterolu azaltmağa kömək edir.
Orqanik.az