Bal soyuq mövsümdə soyuqdəyməyə səbəb ola biləcək “dəhşətli” məhsuldur.
Orqanik.az xəbər verir ki, bunu diyetoloq Andrey Zolotarev deyib.
O, sağlamlığa zərər vermədən balı necə istehlak etməkdən danışıb:
“Bir çoxları bal ilə çay içməyi sevirlər, lakin bu içki müəyyən şərtlər altında orqanizm üçün təhlükəli olur. Bu, balın bədənə açıq şəkildə istiləşdirici təsiri və artan tərləmə ilə əlaqədardır.
Soyuq mövsümdə həqiqətən çox ehtiyatla istehlak edilməli olan ən qorxulu qidalardan biri də baldır. Fakt budur ki, bal açıq şəkildə istiləşmə effektinə malikdir, buna görə də tərləmə artır. İnsanlar bunu hiss etmirlər, amma bal istehlak edirlər. Qışda küçəyə çıxmadan əvvəl soyuqdəyməyə səbəb ola bilər “.
Həkim baldan yalnız evdə, isti yerdə istifadə etməyi məsləhət görüb:
“İstiləşmə və ya soyutma təsiri olan istənilən qidaya havanın temperaturu nəzərə alınmaqla ehtiyatla yanaşmaq lazımdır. Məsələn, soyuq içkilər də isti havalara uyğun deyil.
Hər hansı bir temperaturun düşməsi təhlükəlidir. Temperatur diapazonu nə qədər böyükdürsə, orqanizm üçün bir o qədər zərərlidir. Yayda isti çay, qışda isə otaq temperaturunda içki içmək mütləq yaxşıdır. Soyuqda dondurma yemək də olmaz. Baxmayaraq ki, bəziləri bunun gözəl olduğuna inanır. Yemək, insanlar və ətraf mühit arasında hər hansı bir temperatur dəyişikliyi, təəssüf ki, bədənin kifayət qədər aktiv reaksiyasına səbəb olur”. (publika.az)
Orqanik.az