Bağırsağında xroniki xəstəlikləri və qəbizlik problemləri olan xəstələr gün ərzində yedikləri qidaya diqqət yetirməlidirlər. Bu xəstəliklər zamanı pəhriz saxlamağın əsas məqsədi orqanizmdə maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırmaq və bağırsaq fəaliyyətini yaxşılaşdırmaqdan ibarətdir.
Xroniki bağırsaq xəsətləri və qəbzlikdən əziyyət çəkənlər gün ərzində az-az, tez-tez qida qəbul eləməlidirlər.
Belə xəstələrə:
– qızardılmış və soyutma yumurta
– quru qidalar
– hisə verilmiş qidalar
– soyuq içkilər
– çox yağlı qidalar
– qızardılmış qidalardan istifadə etmək olmaz.
Qəbizlikdən və xroniki bağırsaq xəstəliyindən əziyyət çəkən xəstələr aşağıdakı qidaları rasionlarına daxil etməlidirlər:
– şorbalar, borş
– ət və toyuq bulyonları
– bol meyvə və tərəvəz
– balıq məhsulları
– südlü sosislər
– südlə bişən yeməklər
– qaymaq, yumşaq pendir
– qarabaşaq
– əncir və qaysı qurusu
– bitki və təbii kərə yağı
– yatmazdan əvvəl qatıq içmək.
Orqanik.az