Kətan toxumundakı güclü qida maddələri xərçəng, ürək -damar xəstəliyi, iltihab, artrit, allergiya, astma və şəkərli diabet kimi bir çox xəstəliklə mübarizə aparmağa kömək edə bilər.
Kətan toxumu müxtəlif xərçəng riskini azaldır. Həm də göz sağlamlığının, dərinin və saçın qorunmasına kömək edir.
Kətan toxumu böyük bir pəhriz lifi və bitki mənşəli zülal mənbəyidir. Alfa-linolenik turşu, omeqa-3 yağ turşuları və lignanlarla zəngindir. Bu toxumlarda olan minerallara tiamin, manqan və maqnezium daxildir. Həm də zəngin bir C və B6 vitamini, kalsium, dəmir, kalium və natrium mənbəyidir.
Kətan toxumu B vitamin kompleksi vitaminləri və E vitamini, maqnezium, kalium və dəmir kimi minerallarla zəngindir.
Kətan toxumu və kətan yağı, omeqa-3lərin əla mənbəyidir. Bədənə kifayət qədər omeqa-3 daxil olması beyni güclü saxlayır və xərçəngdən yaranan depressiv əhvalın qarşısını alır.
Araşdırmalar kətan toxumu yağında olan lignanların döş xərçənginin böyüməsini yavaşlatdığını və yayılmasını dayandırdığını göstərir.
Menopoz sonrası qadınlar üzərində edilən xərçəng əleyhinə işlər kətan toxumunun bədəndəki hormonları balanslaşdıraraq xərçəng inkişaf riskini azaltdığını ortaya qoyub.
Kətan toxumunda olan həll olunan lif, mədə -bağırsaq traktının düzgün işləməsinə kömək edir və həll olunmayan lif serum “pis” xolesterol səviyyələrini aşağı salmaqla ürəyin sağlam qalmasında mühüm rol oynayır.
Taxıl, yulaf əzməsi, smuzi və salatlarınıza kətan toxumu əlavə edə bilərsiniz. Yulaf əzməsinde kətan toxumundan da istifadə edə bilərsiniz.
Yumurta, salat, şorba və desertlərdə kətan toxumundan istifadə edə bilərsiniz.
Bu toxum liflə zəngin olduqları və digər sağlam yağlar ehtiva etdikləri üçün kilo verməyə də kömək edə bilər. Maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırmağa kömək edir, həzm problemlərini azaldır.
Orqanik.az