Yediklərimiz sağlamlığımıza zərər verə bilər və ya əksinə fayda verə bilər. Elm adamları araşdırmalar zamanı sadə qidaların tərkibindəki hansı maddələrin bədənə kömək edə biləcəyini və “uzunömürlülük sirrinin” nə olduğunu öyrəniblər. Evdar.az ömrü uzadan 3 məhsul haqqında araşdırmanı təqdim edir.
Xaççiçəklilər və ya kələmçiçəyikimilər
Xaççiçəklilərdə fitokimyəvi sulforafan (brokoli, gül kələm və ya Brüssel kələmi kimi) qan damar divarını ürək xəstəliyinə səbəb ola biləcək iltihablı siqnallardan qoruyur.
Giləmeyvə
Journal of Nutrition -un yaydığı məlumata görə, iştirakçıların bir neçə həftə ərzində hər gün qaragilə və ya çiyələk yedikləri tədqiqatlar qan təzyiqində azalma, oksidləşdirici stres əlamətləri, ümumi xolesterol və “pis” LDL xolesterolu olduğunu bildirdi.
Nar
Narın tərkibində punikalagin maddəsi var. O, güclü antioksidantdır: qırmızı çaxırdan və yaşıl çaydan üç dəfə daha güclü antioksidant. Araşdırmalar göstərir ki, nardakı fitokimyəvi maddələr xərçənglə mübarizə və beyin sağlamlığı üçün bir sıra xüsusiyyətlərə malikdir. Ən azından uzunömürlülük üçün lazım olan budur.
Sağlamlığınızın Qeydinə Qalın!