Portağal şirəsi və şəkərsiz qəhvə səhər yeməyi üçün ən zərərli birləşmələrdən biridir.
Orqanik.az lent.az-a istinadən bildirir ki, bu barədə dietoloq Nataliya Kruqlova məlumat verib. O, qeyd edib ki, uyğun olmayan səhər yeməyi mövcud həzm problemlərini daha da gücləndirə bilər.
“Əgər bir insanın mədə-bağırsaq traktının xroniki xəstəlikləri varsa, səhv səhər yeməyi qastrit, ürək yanması və ya şişkinliyə səbəb ola bilər”, – mütəxəssis deyib.
O, ilk yemək zamanı heç bir sitrus meyvəsi şirəsi və ya südsüz qəhvə içməməyi tövsiyə edib. Bu cür içkilər acqarına içildikdə xüsusilə zərərlidir. Onlar həzm sisteminin selikli qişasının qıcıqlanmasına səbəb ola bilər.
“Səhər acqarına sitrus meyvəsi şirələri və qəhvə içməyi dayandırmaq daha yaxşıdır, bu mədə problemlərinə səbəb ola bilər”, – dietoloq vurğulayıb.
O, acqarına yeyilən təzə xəmirləri də zərərli adlandırıb. Belə bir qəlyanaltı da ürək yanması, qarın içində ağırlıq və ya şişkinliklə doludur.
O, həmçinin acqarına yeyilən təzə yağlı xəmirləri zərərli adlandırıb. Belə bir qəlyanaltı da ürək yanması, qarın ağırlığı və ya şişkinliyə səbəb olur.
Kruqlovanın sözlərinə görə, səhər yeməyində tərkibində çoxlu şəkər olan qidaları, xüsusən də onlar ilk növbədə istehlak edilirsə, yemək zərərlidir. Şəkərli içkilər və acqarına istehlak edilən qidalar qan şəkərinin səviyyəsinin çox sürətlə artmasına gətirib çıxarır, orqanizmi daha çox insulin istehsal etməyə məcbur edir. Şirniyyatlar müntəzəm olaraq acqarına yeyilirsə, bu insulin müqavimətinin inkişafını təhdid edir.
Orqanik.az