Soğan doğrayanda niyə gözümüz yaşarır? Əslində kimyəvi cəhətdən cavab aydındır. Amma soğan doğrayarkən ağlamağı necə dayandıra bilərik? Təbii ki, çarələr tükənməzdir, yüz faiz nəticə olmasa da, soğan doğrayarkən ağlamağınızın qarşısını alacaq bəzi yollar var.
Əvvəlcə soğanın niyə ağlatdığını öyrənək. Əslində səbəb soğanın mikrob və həşəratlardan qorunmaq üçün ifraz etdiyi fermentdir. Bu fermentlər soğanın tərkibindəki sulfidləri parçalayır və sonra onu kükürd oksidinə çevirir. Kükürd oksidi bir növ qazdır. Bu qaz gözlərlə təmasda olduqda gözlərdə yaş əmələ gəlməsinə səbəb olur. Beləliklə, gözlər müdafiəyə çevrilir. Bəs soğanı ağlamadan necə doğramaq olar? Evdar.az ağlamadan soğanı doğramağın yollarını təqdim edir.
Soğanın göz yaşartmağının qarşısını tamamilə qarşısını ala bilməsə də , onu yavaşladan bəzi üsullar var:
İÇİNDƏKİLƏR
- 1 Soğanı kəsməzdən əvvəl yüngülcə dondurun
- 1.1 Soğan doğrayarkən ağzınıza kibrit və ya çörək tikəsi qoyun
- 1.2 Soğan doğrayarkən saqqız çeynəyin ki, qazı gözünüzdən uzaq tutasınız
- 1.3 Qazın havaya qarışmaması üçün soğanı suda doğrayın
- 1.4 Soğan doğrayarkən ağzınıza bir az su alın
- 1.5 Soğan doğrayarkən şam yandırın
- 1.6 Soğanı aspiratorun altında təmizləyin
Soğanı kəsməzdən əvvəl yüngülcə dondurun
Soğanı kəsməzdən əvvəl 30 dəqiqə soyuducuya qoysanız, gözyaşardıcı qazın fəaliyyəti on dəfə azalır. Doğrayacağınız soğanı da 15 dəqiqəlik soyucudunun dondurucu rəfinə də qoya bilərsiniz. Qeyd edək ki, soğanı dondurmaq yox, soyuducuda saxlamaq lazımdır. Əks halda, o, istifadəyə yararsız hala düşəcək, donu açıldıqda yumşalacaq. Soğanla birlikdə dondurucuya doğrayacağınız bıçağı da qoya bilərsiniz – təsir daha yaxşı olacaq. 15 dəqiqə keçdikdən sonra soğanı çıxarın və tez doğramağa başlayın.
Soğan doğrayarkən ağzınıza kibrit və ya çörək tikəsi qoyun
Ağzınıza bir tikə çörək götürün və tutun. Beləliklə, çörəyin içinə göz yandıran fermentləri toplayacaq. Soğanı doğradıqda dişlərinizin arasında kibrit çöpü tutsanız, gözləriniz yaşarmayacaq.
Soğan doğrayarkən saqqız çeynəyin ki, qazı gözünüzdən uzaq tutasınız
Soğan doğrayarkən ağlamamaq üçün saqqız çeynəmək lazımdır. Bu üsulla göz yaşı əmələ gətirən maddələr oksidləşir. Cəfəri də saqqızla əvəz edilə bilər. Bundan əlavə cəfəri orqanizmimiz üçün çox daha faydalıdır.
Qazın havaya qarışmaması üçün soğanı suda doğrayın
Qazana bir az su qoyduqdan sonra soğanlarınızı suda doğrayın. Və ya soğanı və soğanı doğrayacağınız bıçağı əvvəlcə su ilə yuyun. Bu şəkildə soğanın gözünüzü yandırmasının qarşısını ala bilərsiniz.
Soğan doğrayarkən ağzınıza bir az su alın
Soğan doğrayarkən ağzınıza bir az su götürün və suyu ağzınızda saxlayın. Bu, gözlərinizi yandırmamaq üçün istifadə edəcəyiniz ən praktik üsul olacaq.
Soğan doğrayarkən şam yandırın
Bir şamın alovu soğan doğrayarkən sərbəst buraxılan bütün maddələri oksidləşdirə bilər Beləliklə, sadəcə bir şam yandırıb yaxınlığa qoya bilərsiniz. Evdə şam yoxdursa, o zaman yanan ocağın yanında soğanı doğraya bilərsiniz.
Soğanı aspiratorun altında təmizləyin
Yandırılmış bir ventilyator və ya aspirator soğanı gözyaşları olmadan kəsməyə kömək edəcək, çünki aktiv maddələr buxarlanacaq və gözlərə girməyə vaxt olmayacaq. Açıq pəncərədə də soğan doğramaq kömək edəcəkdir. Təsiri artırmaq üçün soğanı doğrayarkən üzərinə yüngülcə üfləyə bilərsiniz.
Əgər sınadığınız və razı qaldığınız yollar varsa, şərh bölməsində onları bizimlə paylaşmağı unutmayın.