Hər tərlədiyiniz zaman fərqli qoxu gəldiyini hiss etmisinizmi? Tərləri ən xoşagəlməz notlarla “rəngləndirən” və ya tər vəzlərimizi gücləndirilmiş rejimdə işlədən bir sıra məhsullar var. Evdar.az pis tər qoxusuna səbəb olan qidaların siyahısını təqdim edir.
İÇİNDƏKİLƏR
Qırmızı ət
Bu məhsul, amin turşularının miqdarı yüksək olduğu üçün qadağan olunmuş məhsullar sırasındadır. Bundan əlavə, ət yavaş-yavaş mədədə həzm olunur və bağırsaqlarda həzmi çətin olur. Bədənin ətri ət yeməyindən 2 saat sonra çox spesifik olur və bədənin fərdi xüsusiyyətlərindən asılı olaraq bir neçə saatdan bir neçə həftəyə qədər davam edə bilər. Bir may gülünün qoxusunu vermək istəyirsinizsə, rasionunuzdaki miqdarı həftədə iki dəfəyə azaldın.
Karri və sarımsaq
Təəssüf ki, sarımsağın aromatik molekulları, həmçinin karri, zirə və cirə (kimyon) kimi ədviyyatlar həzm edildikdə kükürd tərkibli qazları dəridən ataraq bir neçə gün xoşagəlməz bir qoxu verir. Yeməyə əlavə edilmiş kiçik bir çimdik belə davamlı bir təsirə səbəb olur. Zəncəfil, quluncan və ya hil bu maddələrə alternativ ola bilər – eyni zamanda yeməyə ədviyyat kimi əlavə edərək xoş bir qoxu əldə edə bilərsiniz.
Fərqli kələm növləri
Brokoli, gül kələmi və hətta adi ağ kələm, faydalı maddələrə əlavə olaraq, kükürd və antioksidanla zəngindir – onlar kəskin tər qoxusu yaradır. Kələm yeməklərinizə keşniş və ya zərdəçal ilə dadlandırın . Bu xoşagəlməz qoxunu bir az yumşaldır.
Qulançar
Ləzzətli, faydalı və azkalorili qulançar..Ancaq bu bitkinin yeməkləri yalnız xoş bir dad deyil, həm də özünəməxsus bir tər qoxusu buraxır.
Soğan
Yeməklərə ədviyyatlı bir acı əlavə etmək, təəssüf ki, bu da bədənimizdə xoşagəlməz bir qoxunun səbəbi olur. Hər şey həzm zamanı ayrılan efir yağları ilə bağlıdır. “Düşməni” təsirsiz hala gətirməyin yollarından biri doğranmış məhsulu qaynar su ilə pörtlətməkdir, lakin sonra xoşagəlməz qoxu ilə birlikdə məhsulun faydasının böyük bir hissəsindən qurtulacaqsınız.
Yüksək lifli qidalar
Kəpək, taxıl və müslinin faydaları haqqında bir çox kitab yazılmışdır. Həzm sistemimizin işini normallaşdırır, bizə enerji verirlər. Ancaq bir dəfədə 5 qr-dan çox lifin istifadəsi, tər qoxusuna təsir edən qazların (hidrogen, karbon dioksid və metan) əmələ gəlməsinə səbəb olur. Bu vəziyyətdə antidot (təsirini azaldan ) su ola bilər. Sudan istifadə lif həzmindən belə xoşagəlməz bir təsiri təsirsiz hala gətirə bilir.
Qəhvə
Kafein təkcə mərkəzi sinir sistemimizi stimullaşdırmır, həm də tər vəzlərini aktivləşdirir. Gumrahlığa bir əlavə olaraq, kəskin bir tər qoxusu və hətta ağızdan pis qoxu ala bilərsiniz. Məsələ burasındadır ki, qəhvə bir çəkici (əmici, absorbent) kimi ağız boşluğunu qurudur və tüpürcək çatışmazlığı ilə bakteriyalar daha sürətli çoxalır və bu da nəfəsdə pis qoxu yaradır. Yuxarıdakıların hamısından qurtulmağın yeganə yolu yemək vərdişlərinizi dəyişdirməkdir. Hindiba (zəncir otu) və ya bitki çayına keçin.
Süd və süd məhsulları
Kalsium tərkibli süd məhsulları tər qoxusunun artmasına səbəb ola bilər. Əlbətdə ki, bu səbəbdən süd məhsullarından imtina etməyə dəyməz, amma istifadəyə nəzarət etmək əhəmiyyət kəsb edir.