Nar çəyirdəyi(10-12 ədəd) dərin şüşə stəkana tökülür və üzərinə 200 ml su əlavə edilib qaynamağa qoyulur, qaynayan kimi oddan götürülür. Sonra qabın ağzı 4 qat kağızla örtülür. 20-25 dəqiqə sonra dəmləmə hazır olur və çəyirdəklər saxlanılmaqla dəmləmə içilir. Sonra yenidən həmin çəyirdəklərin üzərinə yenisi əlavə edilir və 25-30 dəqiqə dəmlənib əvvəlki qayda ilə içilir. Bu qayda ilə 5 saat nar çəyirdəyinin davamlı olaraq içmək aşağıdakı xəstəlikləri mülicə edir:
* dizenteriya
* salmonelyoz
* tif
* xolera
Müalicəyə başlayan zaman əvvəlcə yarım stəkan dəmləmə içmək lazımdır. Qalan yarısını isə 10 dəqiqədən sonra içmək lazım gəlir. Müalicəni acqarına etdikdə ən güclü ishalı belə saxlamaq olur. İshalın xarakterindən və sıx baş verdiyi zamanlarda dəmləmə zamanı nar dənələrinin sayını artırmaqda fayda var. İshal salmanelyoz səbəbindən baş verdikdə birincə dəfə dəmləməni qəbul etdikdən sonra faydası qısa zamanda nəzərə çarpır. Bağırsaq infeksiyasının daha ağır fəsadlaşması zamanı nar çəyirdəyi dəmləməsindən uzun müddət istifadə etmək lazımdır. Müalicə zamanı spirtli içki qəbul etməyə qadağa qoyulur. Müalicənin effektli olmasına səbəb nar çəyirdəklərinin tərkibində bakteriya əleyhinə maddələrin olmasıdır.
Nar çəyirdəyini çeynəyib yemək bağırsaqlarda əmələ gələn iltihabi proseslərin, bağırsaqlarda əmələ gələn yaraların sağalmasına yardım edir. Amma suda nar çəyirdəyinin dəmlənməsi daha tez təsir edir. Nar çəyirdəyi Yer üzündə ən faydalı sayılan meyvələrdən biridir. Latin dilinə onun adı qranatusdur. Narın qabığı, şirəsi, çəyirdəkləri, kökü də müalicəvi təsirə malikdir.
Narın faydaları barədə İbn Sinanın əlyazmlarında 150-yə yaxın qeydlər var. Nardan kosmetoloji məqsədlərlə də istfadə edilir. Nar yemək dırnaqların, saçların möhkəmlənməsinə səbəb olur.
Orqanik.az