Yediyiniz qida miqdarına nəzarət etmək həm arıqlayanlar, həm də sabit çəki saxlayanlar və ya sadəcə düzgün qidalanmağa çalışanlar üçün vacibdir.
Bir qayda olaraq, reseptlərin əksəriyyəti müəyyən sayda porsiya üçün nəzərdə tutulmuşdur və qidalardakı kalori və qida maddələrinin sayı 100 qr üçün göstərilir. Ancaq şəxsi payınızın kalorili məzmununu hesablamaq və onun düzgün ölçüsünü necə təyin etmək olar? Evdar.az istənilən vaxt porsiyanı ölçməyin asan yolunu təqdim edir.
Diyetoloqlar müxtəlif qidaların porsiyalarının təxmini ölçülərini qramla adlandırırlar.
Beləliklə, bir porsiya:
● ət, balıq, quş əti: gündə 150 qr-dan çox olmayan;
● dənli bitkilər: gündə 250 qr hazırlanmış taxıl və bir kartof (120 qr);
● toyuq yumurtası: bu bir yumurtadır;
● süd və fermentləşdirilmiş süd məhsulları: 250 ml süd, kefir və ya qatıq, 50 qr pendir, 1/4 fincan (təxminən 65 qr) kəsmik;
● tərəvəz və meyvələr: bir banan və ya bir portağal, kiçik bir dilim qovun və ya qarpız, 1/2 stəkan giləmeyvə və ya konservləşdirilmiş meyvə, 1/4 stəkan quru meyvə;
● çörək: 1 ədəd 25 qr;
● qoz-fındıq: 30 qr və ya bir neçə ədəd (məsələn, 7 bütöv qoz).
● şirniyyatlar: 50–80 qr.
Ancaq siz getdiyiniz yerlərə özünüzlə tərəzi aparmayacaqsınız və hissələri qramla ölçməyəcəksiniz! Diyetoloqlar hesablamalara və çəkilərə müraciət etmədən nə qədər yemək yediyinizi idarə etməyə kömək etmək üçün müxtəlif yolları tapıblar.
Asan Yol: Əl Qaydası
Ən asan yol, əlinizin hissələri ilə müqayisədə fərdi qidaların təxmini porsiya ölçülərini yadda saxlamaqdır. O, həmişə qarşınızda olacaq.
Belə ki:
● pendir – şəhadət barmağı;
● süd, qatıq – yumruq;
● qaynadılmış tərəvəzlər, meyvələr – yumruq;
● salatın tərkibindəki çiy tərəvəz – 2 yumruq;
● müsli, qranola – yumruq;
● əriştə, düyü, yulaf əzməsi (bişirilmiş) – bir ovuc;
● çörək – əlin arxa hissəsi;
● ət, balıq, quş əti – ovuc
Siz də təxminən belə bir təlimatdan istifadə edə bilərsiniz: sıxılmış bir yumruq bir stəkan ölçüsünə bərabərdir, baş barmağın ilk falanqası bir çay qaşığına bərabərdir.
Boşqab qaydası müəyyən qidaların miqdarını deyil, sağlam qidalanma üçün nisbətini tənzimləyir.
Boşqabı zehni olaraq 4 hissəyə bölün. Boşqabın yarısı tərəvəzlərə, dörddə biri protein qidalarına, dörddə biri isə kompleks karbohidratlara həsr edilməlidir.