Hindistan Texnologiya İnstitutunun alimləri araşdırmalardan birinin nəticəsində müəyyən ediblər ki, məşhur ədviyyat insan orqanizminə daxil olduqda, onun tərkibindəki COVID-19-un fəaliyyətini zəiflətməyə qadirdir. Ölkəmizdə bu ədviyyat çoxdur – hər hansı bir evdə, mətbəxdə tapmaq olar.
Evdar.az-ın məlumatına görə, Hindistanlı alimlər 30 aromatik ədviyyat üzərində müxtəlif tədqiqatlar aparıblar. Kompüter modelləşdirmə metodundan istifadə edərək, müəyyən edə bildilər ki, bütün ədviyyatlar bu və ya digər şəkildə COVID-19 virusunun molekullarına bağlanma qabiliyyətinə malikdir. Ən aktivi qara istiotdur. Qara istiotda kifayət qədər böyük miqdarda piperin maddəsi var.
Qara istiota xarakterik acılıq və xüsusi ətir verən maddə piperindir. İnsan bədəninə daxil olduqdan sonra, piperin koronavirus molekullarını çox aktiv şəkildə bağlamağa başlayır və bununla da onların fəaliyyətini azaldır. Bunun sayəsində bir insan infeksiyanı daha asan keçirə bilər və nəticədə virusdan və onun nəticələrindən daha sürətli sağalır.
Hal-hazırda, piperin xüsusiyyəti yalnız kompüter modelinə əsaslanan bir fərziyyə kimi təqdim olunur. Bununla belə, mütəxəssislər tərəfindən ciddi şəkildə nəzərdən keçirilir – çox tezliklə real təcrübələrin həyata keçirilməsi mümkündür.
Buna baxmayaraq, indi istiotun insanın immun sistemini əhəmiyyətli dərəcədə gücləndirə biləcəyi məlumdur. Ancaq unutmayın ki, onun istifadəsi mədə-bağırsaq problemləri olan insanlar üçün, həmçinin beş yaşdan kiçik uşaqlar üçün əks göstərişdir. Bundan əlavə, davamlı yüksək təzyiqi olan və ya bu məhsula alergiyası olan insanlar istiot yeməkdən çəkinməlidirlər.
Hindistanlı alimlərin bu araşdırmasının nəticələri Taylor & Francis Online jurnalında dərc olunub.