Qidalanma sahəsində yanlış fikirlər sağlamlığımıza müəyyən qədər zərər verə bilər. Buna görə də sosial şəbəkələrdə yazılan hər məsləhəti həqiqət kimi qəbul etməmək lazımdır. Düzgün qidalanma haqqında bir çox mif var. Bəziləri tamamilə yararsızdır, digərləri isə sağlamlığa ziyan vura bilər.
Orqanik.az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə dietoloq Yana Kopılova məlumat verib.
Bədənin “təmizlənməsi” anlayışı keçmişdən bəri istifadə olunan bir anlayışdır. Bu günə qədər insanlar bədəni, qaraciyəri, qanı təmizləmək üçün müxtəlif proqramlar və ya marafonlar tətbiq edilir.
Diyetoloqun sözlərinə görə, bütün bunlar mifdir. Çünki orqanizmdə toksinlər yığılmır. Bütün təhlükəli maddələr qaraciyəri bağlayır və sidik, nəcis, tər və nəfəslə xaric olur.
Hemoqlobinin artırılması
Bu göstəricini həqiqətən diqqətdə saxlamağa dəyər. Ancaq bir çox insanlar qırmızı alma və nar şirəsinin hemoqlobini yüksəldəcəyini düşünürlər. Əslində, aşağı nisbətlər yalnız həkim tərəfindən təyin olunan dərmanlarla qaldırıla bilər. Və alma, qaraciyər, nar və s. pəhrizin bir hissəsi olmalıdır. Dietoloq deyir ki, sağlam şəraitdə balanslaşdırılmış qidalanma orqanizmi 100% dəstəkləyir.
Məsələn, şirniyyata can atmaq xəstəlik əlaməti deyil. Bəzi “mütəxəssislər” hipotiroidizm və insulin müqaviməti kimi xəstəliklərin şəkərə olan həvəsi artırdığını deyirlər. Bununla belə, şəkərə qarşı istək xəstəliklə bağlı deyil, qida balansının pozulması və pis yemək vərdişlərinin səbəbidir.
“Genişlənmiş” mədə ən köklü miflərdən biridir. Mədənin bu şəkildə genişlənəcəyini düşünərək su içməkdən qorxanlar var. Bununla belə, temperaturun qidanın həzm olunmasına təsir etdiyini bilmək lazımdır. Buna görə yeməkdən dərhal sonra su və ya sotuq çay içməməlisiniz. Həkimlər deyirlər ki, mədə bir müddət vizual olaraq böyüyə bilər, lakin sonra yenidən adi vəziyyətinə qayıdacaq.
Orqanik.az