İspanaq qış aylarının əvəzolunmaz tərəvəzlərindən biridir. 100 qramında 23 kalori olan ispanaqda həmçinin 2,9 qram protein, 3,6 qram karbohidrat, 0,4 qram şəkər, 0,4 qram yağ və 2,2 qram lif var. Tərkibindəki karbohidratların əksəriyyəti liflə çox zəngindir.
Bütün yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərdə olduğu kimi ispanağın da sağlamlığımıza, xüsusilə xəstəliklərin qarşısının alınmasına əhəmiyyətli töhfələri var. Ancaq ispanağın bu faydalarından yararlanmaq üçün bəzi məqamlara diqqət yetirmək lazımdır. İspanağı hazırlandıqdan dərhal sonra gözləmədən yeyilməsi böyük əhəmiyyət kəsb edir. Əks halda, soyuducuda saxlansa belə, ispanağın qida dəyəri azalır və qısa müddətdə çürümə prosesinə keçir. Bu səbəblə ispanaqdan yemək və ya ispanaqdan istifadə edəcəyiniz bir yemək hazırlayacaqsınızsa, gündəlik olaraq dərhal istehlak edə biləcəyiniz miqdarı götürüb, tez bişirib, eyni gündə yemək lazımdır.
İspanağı Çox Yaxşı Yuyun
İspanağı bişirməzdən əvvəl onu çox diqqətlə yumaq lazımdır. Pərpətöyün kimi, ispanağın kökləri və yarpaqlarında çoxlu torpaq qalıqları olur. İspanağı yuduqdan sonra bir müddət sirkəli suda islatmaq lazımdır.
İspanaq uzun müddət bişirilməməlidir. Bunun səbəbi uzun müddət bişirildikdə ispanaqdakı vitamin və mineralların azalmasıdır. İspanağı yuduqdan sonra sirkəli suda bir müddət saxlayıb yenidən yuyun. Dərhal sonra ispanaqı çox gözlətmədən əllərinizlə parçalara ayırın. Əgər metal bıçaqla kəsilsə, ispanağın vitamini azalır. Əllə böldükdən sonra ispanağı tez bişirin və çox gözləmədən istehlak edin.
İspanağın Faydaları
- İspanağın tərkibində bol miqdarda C, E və B vitaminləri, maqnezium, dəmir və kalsium var. Buna görə də yüksək qida dəyərinə malikdir.
- İspanaq tərkibindəki A vitamini sayəsində göz sağlamlığı üçün faydalıdır.
- İspanaq sağlamlıq üçün əhəmiyyətli risk olan laxtalanmanı yavaşladır və ürək-damar xəstəliklərindən qoruyur.
- Yüksək qan təzyiqini salmaqda faydalıdır.
- Tərkibindəki zəngin lif miqdarı ilə qəbizliyin qarşısını alır.
- Bədənin qan istehsalına kömək edir.
- İspanağın digər əhəmiyyətli təsiri xərçəngə qarşı qoruyucudur.
- Alzheimer xəstəliyinə qarşı qoruyucu təsiri olan ispanaq tərkibindəki beta karotin və fol turşusu sayəsində yaddaşı gücləndirir və Alzheimer xəstəliyinin inkişaf ehtimalını azaldır.
- Qış aylarının vazkeçilməz olan bu otu müntəzəm olaraq istehlak edənlər həm enerji alır, həm də əzələlərini gücləndirir.
- Qaraciyərin təmizlənməsinə töhfə verir.
- İspanağın tərkibindəki maqnezium maddələr mübadiləsini sürətləndirir.
- Qadınların xüsusilə hamiləlik dövründə ehtiyac duyduqları fol turşusunu əldə etmələrinin ən təbii yolu ispanaq yeməkdir. Çünki ispanaqda çoxlu fol turşusu var.
- İspanağın digər bir faydası da sümüklərin inkişafına töhfə verməsidir. İspanağın tərkibindəki K vitamini menopozdan sonra osteoporoz ehtimalını azaldır.
- Dərinin sağlamlığına töhfə verir.