Şirniyyatlar bəzilərimiz üçün həyatımızın əvəzolunmaz hissəsidir. Şirniyyata gəldikdə, potensial təhlükə olan şəkərin zərərlərindən qorxuruq. Bəs, xəmirin əsas tərkib hissələrindən biri olan şəkər haqqında nə qədər bilirik? Başda piylənmə olmaqla bir çox xəstəliyə səbəb olan şəkərin yerinə həyatımıza nə daxil edə bilərik? Şirniyyatları şirinləşdirmək üçün hansı sağlam yollardan istifadə edə bilərik? Evdar.az desertlərimizdə rahatlıqla istifadə edə biləcəyimiz şəkəri əvəz edən alternativlərin siyahısını təqdim edir.
Şəkər və ya saxaroza əksər bitkilərdə olur. Bununla belə, iqtisadi cəhətdən şəkər əldə etmək üçün kifayət qədər şəkər ehtiva edən iki bitki var. Bunlar şəkər qamışı və şəkər çuğundurudur. Dünyadaki şəkərinin 70 faizi şəkər qamışından hazırlanır.
Şəkər sadə karbohidratdır. O, şəkər qamışı və şəkər çuğundurunda, həmçinin meyvə və balda olur.
Bitkilərin fotosintezində rol oynayan bir elementdir. Beləliklə, bitkilər günəş enerjisini qidaya çevirir.
Süfrə şəkəri kimi tanınan saxaroza iki növ şəkər kimi qlükoza və fruktozadan ibarətdir. Digər şəkər növü süddə olan laktozadır.
Beze hazırlayarkən yumurta ağının daha yaxşı forma almasını təmin edərək stabilizator effekti göstərir. Nəm saxlama (nəmləndirici) xüsusiyyətinə görə, tərkibindəki məhsulların saxlama müddətini uzadır. Yenə də bundan asılı olaraq şəkərli su normal sudan daha yavaş buxarlanır.
İÇİNDƏKİLƏR
Şəkərin Növləri Hansılardır?
- Süfrə şəkər (qranullaşdırılmış)
- Şəkər kirşanı: 3% nişasta ehtiva edir. Un halında olan şəkərin nəmlənməməsi və topaqlaşmaması üçün nişasta ilə qarışdırılır.
- Qəhvəyi şəkər: Süfrə şəkəri və bəkməzin qarışığından ibarətdir.
Orqanizmə böyük ziyan vuran şəkəri əvəz edən təbii seçimlər mövcüddur. Desertlərinizi şirinləşdirmək üçün ən təbii alternativlər bunlardır:
Keçibuynuzu ekstraktı
Keçibuynuzu meyvəsindən istehsal olunur. Soyuq preslənmiş olmasına diqqət yetirilməlidir. Tərkibində insan sağlamlığı üçün lazım olan bütün minerallar var və vitamin dəyəri yüksəkdir. Bişirilə bildiyi üçün tort və peçenyelərdə rahatlıqla istifadə edə bilərsiniz.
Bal
Bu superqida və təbii dadlandırıcıdır. Ancaq balı qızdırmayın, çünki qızdırıldıqda bal öz xüsusiyyətlərini itirir və yalnız dadlandırıcı rolunu oynayır. Qızdırıldıqda bədənə zərər vermir və zəhərləmir. Bu səbəblə salatlarda və ya yoqurtlarda istifadə etmək çox faydalıdır.
Bəkməz
Tut və ya üzümdən ibarət yaxşı dadlandırıcıdır. Sobada bişirmək üçün uyğundur.
Xurma
Tərkibində 80 faiz şəkər var. Zülal, vitamin və minerallarla zəngindir. Lifli bir quruluşa malikdir, buna görə də həzm etmək asandır. Xurmanı tortlarınızda və ya şirniyyatlarınızda istifadə etdikdə əvvəlcə qaynar suda isladıb püre halında xəmirinizə qarışdıra bilərsiniz.
Stevia bitkisi
Süfrə şəkərindən daha şirindir. Yarpaqları təbii şirin olduğuna görə ona “şirin bitki” də deyirlər. Tərkibində sıfır kalori və karbohidrat var. Ən ideal təbii dadlandırıcılardan biridir.
Ağcaqayın siropu
Yaxşı bir manqan və güclü antioksidant mənbəyidir. Vitamin və minerallarla zəngindir. İstiliyə davamlı olduğu üçün pancake (pankek), tort və kekslərinizdə istifadə edə bilərsiniz.
Hind qozu şəkəri (kokos şəkəri)
Rəngi qəhvəyi şəkərə bənzəyir. Çuğundur və qamış şəkərinə daha sağlam alternativdir. Tərkibində kalium, sink, dəmir, B1, B2, B3 və B6 vitaminləri var. Onun glisemik indeksi digərlərindən daha aşağıdır. Reseptlərinizdə rafinə şəkərin miqdarını kokos şəkəri ilə əvəz edib tətbiq edə bilərsiniz.
Ərik qurusu, Tut qurusu, Üzüm qurusu
Bütün təbii meyvələrin qurudulması ilə hazırlanmış təbii meyvə şəkərinə malikdir. Həzm sistemi üçün çox qiymətli çərəzlərdir. Bütün keks və buna bənzər şirniyyatlarda istifadə edə bilərsiniz.