Ərik qurusunun faydaları – sağlam insan orqanizması üçün əvəzolunmaz bir qidadır. Vitamin və minerallarla zəngin olan bu qida hər adamın yeməsi vacib olan bir qidadır.
Ərik qurusu qida dəyəri:
Ərik qurusu əslində təzə ərik suyunu itirməsi nəticəsində əldə edilir. Lakin bu o demək deyil ki, ərik öz qida dəyərini tamamilə itirib. Bu, yalnız təzə meyvənin suda həll olunan və istiliyə həssas vitaminlərinə təsir göstərir. Tərkibindəki digər qida dəyərləri konsentrə olur. Təzə əriklərlə müqayisədə suyun miqdarı azalsa da, quru ərikdə təzə ərik kimi A, C vitaminləri və dəmir, kalium, fosfor, kalsium kimi minerallar var. Təzə ərik kimi quru ərikdə çox faydalıdır.
Ərik qurusu aşağıdakı qida dəyərlərinə malikdir:
Karbohidratlar: 5 qram
Protein: 1 qram
Yağ: 1,30 qram
Şəkər: 15 qram
Lif: 2 qram
Vitamin A: 20 faiz
Vitamin C: 0,50 faiz
Kalsium: 1,20 faiz
Dəmir: 4,20 faiz
İÇİNDƏKİLƏR
- 1 Ərik qurusunun faydaları
- 1.1 Qanın laxtalanmasına dəstək
- 1.2 Əzələləri qidalandırın
- 1.3 Qan təzyiqinə nəzarəti təmin edə bilər
- 1.4 Dəriyə Parlaqlıq Verir
- 1.5 Tənəffüs yollarını rahatlaşdıra bilər
- 1.6 Qan səviyyələrini yaxşılaşdıra bilər
- 1.7 Göz Sağlamlığını Qoruyur
- 1.8 Ürək Ritmini Tənzimləyir
- 1.9 Hamiləlik dövründə istehlak edilə bilər
- 1.10 Həzm sistemini təmizləyir
- 1.11 Quru ərikdə olan minerallardan faydalanın
Ərik qurusunun faydaları
Ərik qurusunun faydaları saymaqla bitməz. Quru ərik də təzə ərik kimi sağlamlığa bir çox fayda verir. Quru əriklərin faydalarını aşağıdakı kimi ətraflı şəkildə izah etmək olar:
Qanın laxtalanmasına dəstək
K vitamini həddindən artıq qanaxmanı dayandıran bir vitamindir. Quru ərikdə bol olan K vitamini qanın laxtalanmasına kömək edir. Gündə 1 ədəd ərik qurusu istehlak etməklə bədəninizdə K vitamininin yığılmasına dəstək ola bilərsiniz.
Əzələləri qidalandırın
Quru ərik kaliumla zəngin olan meyvələrdən biridir. Bu, quru ərikləri maddələr mübadiləsini gücləndirməkdə və orqan və toxumaları yaxşılaşdırmaqda güclü edir. Kalium qanın inkişafında və böyüməsində mühüm rol oynayır. Zülal sintezi üçün də faydalıdır.
Qan təzyiqinə nəzarəti təmin edə bilər
Banandan 3 qat daha çox kalium ehtiva edən bu meyvə təzyiqi aşağı salmağa kömək edir. O, həmçinin orqanizmi ürək-damar xəstəliklərindən qorumağa kömək edir.
Dəriyə Parlaqlıq Verir
Quru ərik yağı dəri sağlamlığı üçün faydalıdır. Dərinin hamar və parlaq görünməsinə kömək edən quru ərik dərini canlandırır. Quru əriklərin dəriyə təsiri bunlarla məhdudlaşmır. Quru ərik suyu ekzema, qaşınma və günəş yanığından yaranan qaşınmanın müalicəsində kömək edə bilər. Dəri problemlərinin müalicəsində kömək edir.
Tənəffüs yollarını rahatlaşdıra bilər
Quru ərik tənəffüs problemlərinə də fayda verə bilər. Quru ərik bəlğəmgətirici xüsusiyyət göstərə bilər. Stimullaşdırıcı təsirə malik olan quru əriklər tənəffüs yollarına təzyiqi aradan qaldırmağa kömək edir. Astma hücumlarını aradan qaldırmaqda da təsirli ola bilər.
Qan səviyyələrini yaxşılaşdıra bilər
Quru ərikdə olan dəmir və mis tərkibi hemoglobin istehsalında fayda təmin edir. Bu səbəbdən qan azlığı olanların qida rasionuna ərik qurusunun da daxil edilməsi düzgün olardı. Bunu həkiminizlə məsləhətləşərək etməlisiniz.
Göz Sağlamlığını Qoruyur
Quru ərikdə olan A vitamini görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırır. Həm də güclü antioksidant olan bu vitamin sərbəst radikalları bədəndən uzaqlaşdırmaq üçün maneə rolunu oynayır. Hüceyrələrin və toxumaların sağlam olmasını təmin etməyə kömək edir. Tərkibində zeaksantin antioksidanı olan quru ərik göz sağlamlığını yaxşılaşdırır. Quru ərik tərkibindəki A vitamini, beta karotin və E vitamini ilə də yaşa bağlı göz xəstəliklərinin qarşısının alınmasına və ya yüngülləşdirilməsinə kömək edə bilər. Ərikin tərkibindəki karotenoidlər tor qişada və linzada oksidləşdirici stressi azaltmağa kömək edir.
Ürək Ritmini Tənzimləyir
Maye balansını qorumağa kömək edən kalium ürək döyüntüsünü tənzimləyərkən əzələ funksiyalarının qorunmasını dəstəkləyir.
Hamiləlik dövründə istehlak edilə bilər
Hamiləlik zamanı qanaxma və sancılar mümkün problemlərdir. Vaginal infeksiyalar da problemlər yaradır. Quru ərik istehlakı bütün bu risklərə qarşı faydalı ola bilər. Hemşirelik anaları da qida rasionuna quru ərik əlavə edə bilərlər.
Həzm sistemini təmizləyir
Tərkibində pektin və sellüloza olan quru ərik istehlakı qəbizlik problemləri üçün məlum vərdişdir. Pektin qəbizlik zamanı bədəndə su səviyyəsini saxlamağa kömək edir, sellüloza isə həll olunmayan lif kimi çıxış edir. Həm həll olunan, həm də həll olunmayan pəhriz lifi ilə zəngin olan quru ərik həzm sisteminə işlədici təsir göstərə bilər. İstənməyən tullantıları təmizləməyə kömək edir. Quru ərik həzm sistemi üçün qələvi mühit yaradır və turşuların xaric olmasını təmin edir. Yeməkdən əvvəl ərik qurusu istehlakı həzmi sürətləndirə və həzmi asanlaşdıra bilər.
Quru ərikdə olan minerallardan faydalanın
Quru ərikdə olan kalsium sümükləri gücləndirir və sinirləri qoruyur. Yenə maqnezium tərkibi ərik qurusu istehlak etmək üçün bir səbəbdir. Maqnezium narahatedici və stressi sakitləşdirən bir mineral kimi tanınır. Yuxusuzluq və əzələ krampları üçün də faydalı ola bilər.