Taramira – Milli mətbəximizdə salatlarda istifadə edilən roka (Taramira), ətirli qoxusu və dadı ilə müxtəlif yeməklərə əlavə oluna bilən, eyni zamanda sağlamlığa bir çox faydası olan əhəmiyyətli otlardan biridir. Pəhriz menyularında da aparıcı rol oynayan arugula (Taramira) bitkisi iri yaşıl yarpaqları ilə turp kimilər ailəsindən gəlir.
İÇİNDƏKİLƏR
Roka (arugula, taramira) nədir?
Elmi adı “Eruca vesicaria” olan taramira, adətən Aralıq dənizi ölkələrində yetişən, aktiv maddələr, sabit və ya efir yağları ilə zəngin, salatların baş qəhrəmanlarından biridir. Kəpənəkəbənzər ətli, uzun, lobulyar yarpaqları ilə fərqlənən yaşıl damarlara (orta damar) malikdir. Turp kimilər ailəsinin üzvü olan roka aromatik quruluşuna görə salatlardan başqa yeməklərə də əlavə edilə bilər. Əkindən sonra 40-cı gündə bitki yetişir və yeməyə hazırdır. Bütün il boyu yetişdirilə və istehlak edilə bilər. Roka bitkisinin yarpaqlarından istifadə etməklə yanaşı, onun toxumundan xardal istehsal olunur.
Bir vaxtlar ümumiyyətlə tibb sahəsində istifadə edilən taramira, indi daha çox salatlarda istifadə edilir.
Roka (taramira, arugula) faydaları nələrdir?
Yarpaqları mədəyə faydalı olduğu kimi sidikqovucu, yağ yandırıcı təsir göstərir. Tez-tez diyetlərə daxil edilir, iltihabın meydana gəlməsinin qarşısını alır, beləliklə yağ itkisi fasiləsiz davam edir. Səhər yeməyində və ya salatlarda çiy olaraq istehlak edilməklə yanaşı, cəfəri və şüyüd kimi otlarla içməli suyun dadlandırılması (aromalandırılması) üçün də istifadə edilə bilər.
Taramiranın tərkibində xərçəng əleyhinə fəaliyyət göstərən fermentlər var. Bu fermenti stimullaşdıran fəaliyyət dolayı yolla xərçəngin əmələ gəlməsinin qarşısını alan prosesi gücləndirir və orqanizmin özünü qorumasını təmin edir.
Toxum qıcıqlandırıcı və stimullaşdırıcıdır. Toz toxumu antibakterial aktivliyə malikdir. Toxumdan əldə edilən yağ afrodizyak xüsusiyyətlərə malikdir.
Roka (taramira) yağı dərini masaj etmək və sakitləşdirmək üçün istifadə edilə bilər.
Taramira yarpaqlarından əldə edilən efir yağında yağın 96,52%-ni təşkil edən 67 uçucu komponent var. Neft yüksək kükürd və azot tərkibli birləşmələrlə xarakterizə olunur.
Roka bitkisinın sağlamlıq üçün faydaları nələrdir? Taramira nəyə xeyirdir?
- Digər göyərtilər kimi, roka da kalorisi çox aşağı olan tərəvəzlərdən biridir. 100 q təzə yarpaqda yalnız 25 kalori var. Bununla birlikdə, sağlamlığa böyük fayda verə biləcək bir çox həyati vacib fitokimyəvi maddələr, antioksidanlar, vitaminlər və minerallar ehtiva edir.
- Taramira salatının ORAC dəyəri (oksigen radikal udma qabiliyyəti, antioksidant gücün ölçüsü) 100 qrama təxminən 1904 µmol TE-dir.
- Brassica ailəsinin üzvü olan roka bəzi fitokimyəvi maddələrin zəngin mənbəyidir.
- Bu birləşmələrin estrogenin kanserogen təsirlərinə qarşı olduğu və buna görə də xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini maneə törətməklə, xərçəng hüceyrələrinə sitotoksik təsir göstərən prostat, döş, uşaqlıq boynu, kolon, yumurtalıq xərçənglərindən qoruya biləcəyi aşkar edilmişdir.
- Bundan əlavə, arugula antibakterial və antiviral xüsusiyyətlərə malikdir.
- Təzə taramira fol turşusu ilə zəngin olan göyərtilərdən biridir. 100 q təzə göyərtidə 97 µg və ya 24% fol turşusu var. Hamiləlik dövründə gözləyən analara arugula verildikdə, fol turşusu yenidoğulmuşlarda sinir borusu qüsurlarının qarşısını almağa kömək edə bilər.
- Araşdırmalar göstərib ki, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərdə olan A vitamini və flavonoid birləşmələri insanları dəri, ağciyər və ağız boşluğu xərçəngindən qoruyur.
- Bu tərəvəz həm də optimal hüceyrə fermentativ və metabolik funksiyaları üçün vacib olan tiamin, riboflavin, niasin, vitamin B-6 (piridoksin) və pantotenik turşu kimi B-kompleks vitaminlərinin əla mənbəyidir.
- Təzə taramira yarpaqları sağlam C vitamini ehtiva edir. Vitamin-C güclü, təbii antioksidantdır. Bu vitaminlə zəngin qidalar insan orqanizmini sinqa xəstəliyindən qorumağa, infeksion xəstəliklərə qarşı müqaviməti inkişaf etdirməyə və zərərli, iltihaba səbəb olan sərbəst radikalları bədəndən təmizləməyə kömək edir.
- Roka salatı K vitamininin əla tərəvəz mənbələrindən biridir; 100 q tövsiyə olunan qəbulun təxminən 90%-ni təmin edir. K vitamini sümük əmələ gəlməsini və fəaliyyətini gücləndirərək sümük sağlamlığında potensial rola malikdir. Adekvat pəhriz K vitamini səviyyələri beynin neyron zədələnməsini məhdudlaşdırmağa kömək edir. Buna görə də Alzheimer xəstəliyi olan xəstələrin müalicəsində müəyyən bir rola malikdir.
- Onun yarpaqlarında kifayət qədər miqdarda minerallar, xüsusilə mis və dəmir var.
- O, həmçinin az miqdarda kalsium, dəmir, kalium, manqan və fosfor kimi bəzi digər vacib minerallar və elektrolitləri ehtiva edir.
Taramiranın hazırlanması və istehlak üsulları hansılardır?
Tarlada yetişdirilən roka çox vaxt yerli fermer bazarlarında köklü şəkildə satılır. Kök və qalın gövdələr kəsilməlidir. Sarı, solğun və çürük yarpaqlar atılmalıdır. İspanaq kimi digər göyərtilərdə olduğu kimi yarpaqları soyuq su ilə böyük bir qaba alınmalı və qum, torpaq, kir və s.-dən təmizlənməlidir.
Arugula hansı yeməklərdə istifadə olunur?
- Gənc roka yarpaqları salatlara, sendviçlərə və burgerlərə əla əlavə edir.
- Təzə göyərti şorbalarda, şirələrdə istifadə edilə bilər və tərəvəz kimi bişirilə bilər.
- Keçi pendiri əlavə etməklə italyan üslubunda roka taramira makaron hazırlaya bilərsiniz.