Badam, dadına və sağlamlığa faydalarına görə bir çox insan tərəfindən istehlak edilən məhsuldur. Təbii ki, onun sağlamlığa töhfəsi düzgün miqdarda və düzgün şəkildə yeyildikdə keçərlidir. Təkli doymamış yağ turşuları, pis xolesterini azaltmaq və tox tutmaq kimi bir çox fayda görə biləcəyiniz gündə 25 ədəd badam çiy istehlak etməlisiniz. Badamın faydaları…
İÇİNDƏKİLƏR
Badamın Faydaları
- Vitamin E Deposudur
Günəşdən gələn ultrabənövşəyi şüalar və oksidləşdirici stress dərini zədələyərək vaxtından əvvəl qocalmağa səbəb olarkən, badamın tərkibindəki E vitamini antioksidant tərkibi ilə sərbəst radikallarla mübarizə apararaq dərini qoruyur. - Pis Xolesterolla Mübarizə
Qanda yüksək səviyyədə pis xolesterin (LDL) ürək-damar xəstəlikləri riski ilə əlaqələndirilir. Ateroskleroza səbəb olur. Bu, infarkt və insult kimi vəziyyətlərə səbəb ola bilər. Badam tərkibindəki E vitamini ilə aterosklerozun qarşısını alır. Hər gün təxminən 20 çiy badam pis xolesterini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır, bu da insanlarda ürək xəstəliyi riskini azaldır. - Liflə zəngindir
Badam karbohidratları az, yağ və pulpa ilə zəngin olduğu üçün sizi tox tutma xüsusiyyətinə malikdir. Tərkibindəki yağ və liflə çəki nəzarətinə kömək edir, qan şəkərini tarazlıqda saxlayır, toxluq hissi verir və qəbizliyin qarşısını alır. - Tox saxlayır və qan şəkərini nizamlayır
Doyurucu xüsusiyyəti ilə yanaşı, meyvə kimi karbohidratlı qidaların yanında badam istehlakı qan şəkərində ani dalğalanmaların qarşısını alır. - Qan təzyiqini tarazlaşdırır
Araşdırmalar göstərir ki, maqnezium çatışmazlığı zamanı qan təzyiqi yüksəlir. Yüksək qan təzyiqi isə xroniki hipertoniyaya səbəb olmaqla yanaşı, infarkt və insult da gətirib çıxara bilər. Tərkibindəki maqnezium ilə maqnezium çatışmazlığını aradan qaldırmağa kömək edərkən, bu risklərdən qoruyur. Ancaq təzyiqi artırmamaq üçün duz ilə qovrulmamış çiy badama üstünlük verilməlidir. - Bağırsaqları səfərbər edir
Yağlı qidalar bağırsaqlardakı əzələlərin yığılmasına və rahatlamasına kömək edir, nəticədə bağırsaq hərəkətləri artır. Liflə zəngin qidalar bağırsağa suyu çəkərək bağırsaq hərəkətlərini artırır. Tərkibindəki yağlar və pulpa sayəsində qəbizliyə yaxşı gəlir. - Sümükləri Kalsium və Maqneziumla gücləndirir
Kalsium və maqneziumun kifayət qədər istehlakı sümük sağlamlığı üçün vacibdir. Gələcəkdə osteoporoz və buna bağlı sınıqların qarşısını almaq üçün gündəlik qida rasionunuza badam əlavə etməlisiniz. - Vegetarianlar və Veganlar üçün Alternativ
Xüsusilə süd və qatıq istehlak etməyən və ya vegan olan insanlarda badam istehlakı tərkibindəki maqnezium və kalsium ilə çatışmazlıqların aradan qaldırılmasına kömək edərək sümükləri gücləndirir. Badam südü veganlar üçün də yaxşı alternativdir. Badam unu da özü olmayan pəhriz saxlayan insanlar üçün seçim ola bilər. - Xərçəngə qarşı
Badam çəkiyə nəzarət, antioksidant tərkibi və lif tərkibi sayəsində xərçəngdən qoruyur. Heyvanlar üzərində aparılan araşdırmalarda badam istehlakının kolon xərçəngindən qoruya biləcəyi ifadə edilir.
Zülal, dəmir və kalsium cəhətdən zəngin olan badamın faydaları saymaqla bitmir.
Tərkibində yüksək nisbətdə yağ olan badam normada yeyildikdə sağlamlığa faydalıdır. Aile.lent.az badamın bəlkə də çoxlarına məlum olmayan faydaları ilə sizi tanış edir.
- – Hamilə qadınların südünü artırır və körpənin inkişafına kömək olur.
- – Tərkibində olan yağlar çəki azaltmağı asanlaşdırır. İnsanı tox tutur, bu səbəbdən də ara paylarda 10-15 ədəd badam yemək olar. Çiy, duzsuz və qovrulmamış badama üstünlük versəniz, daha çox faydasını görərsiniz.
- – Badam bədən və zehnin yorğunluğunu aradan qaldırır, böyrək, sidik kisəsində iltihabı yox edir.
- – Öd daşlarının yaranmasına mane olur.
- – Tərkibində olan yağ turşuları və fermentlər ürək-damar xəstəliklərindən qoruyur.
- – Yaxşı və pis xolesterolun tarazlanması üçün badam olduqca faydalıdır.
- – Pis xolesterolun yaratdığı xəstəliklərə tutulma ehtimalını azaldır.
- – Fosfor sümük sağlamlığının qorunmasında əhəmiyyətli təsirə malikdir. Yaşlandıqca artan sümük ağrılarının qarşısının alınması və dişlərin dayanıqlılığının artırılması üçün mütləq gündəlik olaraq badam yeyilməlidir.
- – E vitamini baxımından zəngin olan badam antioksidant ehtiva etdiyi üçün ürək sağlamlığını əhəmiyyətli dərəcədə qoruyur. Tərkibində maqnezium, fol turşusu olması ürək xəstəliklərindən də qoruyur və arteriyalarda ləkə meydana gəlməsinə mane olur.
- – Qələvi baxımından zəngin olan badam immunitet sisteminin güclənməsini təmin edir.
- – Bədənə daxil olan qeyri-sağlam maddələrin atılmasını təmin edən qələvi tərkibi sayəsində bədəni mümkün xəstəliklərdən qoruyur.
- – Badam yağı və badam südü dərinin təravətli qalması üçün əhəmiyyətli rol oynayır. Bir çox nəmləndirici və təmizlik məhsullarında istifadə edilən badam gündəlik də yeyildikdə dəri sağlamlığını qoruyur.
- – Kalium tərkibi sayəsində qan təzyiqini tənzimləyir.
- – Riboflavin, manqan və mis ehtiva edən badam enerjinin artmasını təmin edərək insanın aktiv olmasına dəstək verir.
- – Pəhriz lifi baxımından zəngin olan badam sütun xərçənginin meydana gəlməsinin qarşısını alır.
- – Yeməklərdən sonra yeyilən badam insulin və qlükozanın artmasına mane olur.
- – Badam yemək şəkər səviyyəsini də nizamlayır.
- – Lif baxımından zəngin olan badam qəbizliyin aradan qaldırılmasında təsirli qidadır. Araşdırmalara görə, gündə 5 dənə badam yemək qəbizliyin aradan qaldırılması üçün kifayətdir.
Badam hansı xəstəlikləri “müalicə” edir?
Badamın faydaları haqda hər zaman deyilir, yazılır. Son illərdə aparılan araşdırmalar badamın ən faydalı qidalardan biri olduğunu sübut edir. e-tibb.az badamın faydaları barədə Türkiyə mediasında yayılan daha bir məlumatı təqdim edir:
Badam yemək demək olar ki, həyat xilas edə bilər. Araşdırmalara əsasən, az miqdarda quru meyvə, qoz-fındıq qəbulu ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini artırır. Quru meyvələr arasında isə badam ən faydalı hesab olunur. Badam həm də dəridə yaranan sızanaqları azaldır. Ağır sızanaq problemləri olan xəstələrin qanında çox az, təxminən 9% E vitamini olur. Badam isə E vitamini və sızanaq müalicəsində istifadə olunan antioksidantlarla çox zəngindir. Hər gün badam yeməklə dəri gözəlləşər, sızanaq problemi aradan qalxar.
Badam diabet müalicəsinə də kömək edir. 2-ci tip diabet xəstələri (insulindən asılı olmayan) hər gün badam yeyərlərsə, vəziyyətlərində yaxşılaşma müşahidə olunur. Badam “pis xolesterolu”, damarların tıxanmasını azaldır, həm də tərkibindəki minerallar sayəsində qanda şəkərinin aşağı düşməsinə kömək edir.
Hamılələr üçün faydalıdır
Doğuşdan sonra badam yeməklə əvəlki vəziyyətə qayıtmaq olur. Hindistanda bağırsaqların işini tənzimləmək və enerji qazanmaq üçün təbii vasitə olan badam yemək ənənəsi var. Badam qədim hind-Ayurveda pəhrizlərinin vacib tərkib hissəsidir. Bu pəhrizdə qadınlara tez bir zamanda əvvəliki vəziyyətlərinə qayıtmaları, doğuş zamanı meydana gələn problemlərin aradan qalxması üçün hər gün badam yemək tövsiyə olunur.
Badam körpənin zəkasının inkişafına müsbət təsir göstərir. İspaniyalı alimlərinin 2 mindən çox hamilə qadını müşahidə edərək apardıqları araşdırmaya görə, hamilə qadının həftədə 74 qram badam yeməsi körpənin zehniyyətinə müsbət təsir göstərir. Təcrübə zamanı həm də uşaqlar 1,5 və 8 yaşlarında müşahidə edilib. Hamiləlik dövründə anaları badam yeyən uşaqlar zəka testlərində daha yüksək nəticə göstəriblər.