Tut ağacının yarpağı keçmişdən bu günə kimi alternativ tibbdə sağlamlıq üçün istifadə edilmişdir. Tut yarpaqlarının insan sağlamlığı üçün çoxlu faydaları var. Xüsusilə son dövrlərdə ənənəvi təbabətin vazkeçilməzləri sırasındadır. Sağlamlıq üçün tut yarpaqlarından istifadə etmək istəyən insanlar bu bitkinin faydaları haqqında geniş araşdırmalar aparırlar.
Tut yarpağının möcüzəvi faydaları. Tut yarpagı arıqlamağa kömək edir? Tut yarpağının faydaları nədir?
Tut yarpagı tut ağacından yığılıb qurudulduqdan sonra istifadə edilən dərman bitkilərindəndir. Tut meyvəsi insanlar tərəfindən sevildiyi halda, tut ağacının yarpaqları qurudularaq sağlamlıq üçün istehlak edilir. Mütəxəssislər bu dərman bitkisi ilə bağlı insanlara istifadə üçün tövsiyələr də verirlər. İbrahim Saraçoğlu tərəfindən istehlak edilməsi tövsiyə olunan bitkilər arasında tut yarpaqları da var. Tut yarpaqlarının faydaları haqqında bilməli olduğunuz təfərrüatlar burada.
İÇİNDƏKİLƏR
Tut yarpağının faydaları
Tut meyvəsi tərkibindəki vitaminlərlə sağlam qidadır. Bundan əlavə tut yarpağı tam şəfa anbarıdır. Tut yarpaqlarında həm minerallar, həm də vitaminlər var. Tut yarpaqlarının yığılma müddəti may və avqust aylarında aparılmalı və qurudulmalıdır. Qurutma prosesi başa çatan tut yarpaqları il boyu çay kimi istehlak edilə bilər. Tut yarpağının faydaları bunlardır:
- Tut yarpağı çayının qızdırmanı salmaqda təsirli olduğu bilinir.
- Sakitləşdirici çaydır. Həm də sidikqovucu çaydır. Həzm sisteminin daha yaxşı işləməsinə kömək edir.
- Şəkəri balanslaşdırır. Belə ki, şəkərli diabet xəstələrinin mütəmadi olaraq tut yarpagı çayından istifadə etməsi tövsiyə olunur.
- Tut yarpaqlarını yemişan çiçəkləri ilə qaynatmaq olar. Bu iki ot birlikdə istifadə edildikdə ürək sağlamlığını qoruyur. Ancaq ürək xəstələrinə də bu içkini qəbul edərkən həkimə müraciət etmələri tövsiyə olunur.
- Tut yarpağı çayı immunitet sistemini gücləndirir. Beləliklə, bədənə qrip infeksiyalarına qarşı əlavə müqavimət verir. Bu, infeksiyaların daha sürətli sağalmasına kömək edir.
- Qaraciyəri təmizləyir.
- Bədəndən sərbəst radikalları tez bir zamanda çıxarmağa kömək edir. Bu, xərçəng hüceyrələrinin yayılmasının qarşısını alır.
- Dəri xəstəliklərinə də xeyirlidir. Xüsusilə sızanaq və ekzema kimi vəziyyətlərdə müalicəvi xüsusiyyətlərə malikdir.
Tut yarpaqlarının zərərləri
İnsan sağlamlığına faydası ilə bitməyən tut yarpağının zərərli təsirləri də məlumdur. Buna görə istifadə etməzdən əvvəl zərərləri ilə bağlı araşdırma aparılır. Tutun tərkibində yüksək miqdarda polen var. Bu, allergiyaya səbəb ola bilər. Tut yarpaqlarında da yüksək miqdarda kalium var. Orqanizmdə çox miqdarda kalium olması böyrək xəstəliklərinə səbəb olur və ya böyrək xəstəliyi olan insanlarda problem yaradır. Ona görə də onun istehlakında çox diqqətli olmalısınız. Tut ağacı yarpağı çayının istehlakı hamilə qadınları da maraqlandırır. Hamiləlik dövründə tut yarpağı istehlakı ilə bağlı mütəxəssislər tərəfindən mənfi açıqlamalar olmasa da, hamiləlik çox həssas bir dövr olduğu üçün həddindən artıq istehlak nəzərə alınmalıdır.
Tut yarpağı arıqladır?
Bitki çaylarının xəstəliklərə və dəriyə faydaları ilə yanaşı, arıqlamağa da kömək etdiyi məlumdur. Tut yarpağının çay kimi istehlakı arıqlamaq üçün faydalı əlavə ola bilər. Tut ağacı yarpağı çayı maddələr mübadiləsini sürətləndirir və piylərin yandırılmasında təsirlidir. Tut yarpağı çayından faydalanmaq üçün yeməkdən əvvəl bir stəkan içmək arıqlama dövrünüzdə təsirli olacaq.
Tut yarpağı çayını necə dəmləmək lazımdır?
Tut yarpağı çayının dəmlənməsi son dərəcə sadə və praktikdir. Tut yarpağı çayı üçün aşağıdakı addımları izləyə bilərsiniz.
- 1 litr su qaynadın.
- Sonra 3 və ya 4 ədəd qurudulmuş tut yarpagı qaynar suya atın.
- Təxminən 2 saat gözləyin.
- Dəmlənmiş tut yarpağı çayını hər səhər səhər yeməyindən əvvəl və ya axşam yeməyindən əvvəl acqarına içə bilərsiniz.