Süzmə qatıq – bu yazıda süzmə qatığın nə olduğu, faydaları və necə hazırlandığından danışmaq istədik. Bundan əlavə, süzmə qatıqla nə hazırlaya biləcəyinizi, süzülmüş qatıqda maya olub-olmadığını, süzmə qatığın necə saxlanacağını, süzmə qatığın kalori və qida dəyərini də daxil etdik. Budur süzülmüş qatıq haqqında bilməli olduğunuz detallar.
İÇİNDƏKİLƏR
Süzümə Qatıq nədir?
- Süzmə qatıq torbaya qoyularaq suyu süzülərək kənarlaşdırıldıqdan sonra əldə edilən qatıq növüdür.
- Normal qatıqdan daha qatı konsistensiyaya malikdir. Çörəyin üzərinə yaxılaraq yeyilə bilər. Tərkibində yüksək protein var.
- Yüksək proteinli qida olduğu üçün insanın uzun müddət tox qalmasına kömək edir.
- Bir az turş dadı ilə damaqda özünəməxsus ləzzət buraxır. Bir çox yeməklərlə yaxşı gedən bir daddır.
Süzmə Qatıq: Yüksək Proteinli Probiotik!
Qatıq zülalla zəngin süd məhsuludur. Onun səhiyyə sektorunda faydaları illərdir danışılır. Qədim dövrlərdən bəri istifadə edilən qatıq növləri çoxdur. Qatığın növünə görə insan sağlamlığına faydaları dəyişə bilər. Məsələn, süzülmüş qatıq və adi qatığın faydaları bir-birindən fərqli ola bilər.
Süzmə Qatığın Faydaları
- Həzmi tənzimləyir
- Sümük Sağlamlığını yaxşılaşdırır
- İştahı və aclıq hissini azaldır
- Bağırsaq sağlamlığını qoruyur
- Zehni yaxşılaşdırır
- Dərini cavanlaşdırır
- Qan təzyiqini aşağı salır
- Əzələləri qoruyur
Süzmə qatıq kalori və qida dəyəri
Süzmə qatığın kalori və qida dəyəri formasını saxlamaq istəyənlərin araşdırdığı mövzular arasındadır. Sqzmə qatıq vitamin və minerallarla zəngin qidalardan biridir. Bəs süzülmüş qatığın qida dəyəri nədir? Süzmə qatıqda nə qədər kalori var? Budur süzülmüş qatığın kalorisi və qida dəyəri.
1 kasa tam yağlı süzmə qatıqda:
- 124 kalori
- 6,26 q karbohidratlar
- 17,66 q yağ
- 254 mq kalium
- 78 mq natrium
- 178 mq kalsium
- 92 iu A vitamini
- 2 mq C vitamini
- 0,12 dəmir
- Tərkibində 15,82 q protein var.
Süzmə Qatığın çox az bilinən 8 faydası
Həzmi tənzimləyir
- Həzmi tənzimləmək süzülmüş qatığın faydaları arasındadır.
- Tərkibindəki probiyotiklər sayəsində ağır qidaların həzmini asanlaşdıra bilir.
Sümük sağlamlığını yaxşılaşdırır
- Qatıq kalsium və zülalla zəngin qidadır.
- Yaşlılıqda meydana gələ biləcək sümük xəstəliklərindən qoruya bilər.
İştahı və aclıq hissini azadır
- Süzülmüş qatıq onu istehlak edənlərə uzun müddət toxluq hissi verə bilər.
- Bu, gün ərzində daha az yemək ehtiyacını hiss etdirə bilər.
Bağırsaq sağlamlığını qoruya bilər
- Süzmə qatıqda probiyotiklər var. Probiyotiklər bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdırır.
- İshal kimi problemləri yaxşılaşdıra bilər. Mədə problemlərinin qarşısını ala bilər.
Psixoloji sağlamlığı qoruya bilər
- Araşdırmalara görə, Süzmə qatığın psixi sağlamlıq üçün faydalı olduğu müəyyən edilib.
- Stress, depressiya və narahatlıq kimi problemləri aradan qaldırır.
Dərini cavanlaşdıra bilər
- Dərini daha parlaq və canlı göstərə bilər.
- Həmçinin dərini daha gənc göstərərək qocalmanı gecikdirir.
Qan təzyiqini aşağı sala bilər
- Araşdırmalara görə, onun qan şəkəri səviyyəsini tarazlıqda saxladığı aşkar edilib.
- Həm də Tip 2 diabet riskini azalda bilər.
Əzələləri sağalda bilər
- İdman edərkən yaranan ağrıların qarşısını ala bilər.
- Beləliklə, idmançılar məşqdən sonra bədən quruluşunu saxlaya bilirlər.
Süzülmüş qatıq necə hazırlanır?
Bir çox istifadəçi süzülmüş qatıq necə hazırlanır sualına cavab axtarır. Evdə süzülmüş qatıq hazırlamaq əslində çox sadədir. Necə?
- Süzülmüş qatıq hazırlamaq üçün təmiz çiy orqanik kənd südü lazımdır. Tam yağlı südün olması qatığın dadını artıracaq.
- Bu südü bir qazana töküb yaxşı qaynatmalısınız. Sonra soyması üçün kənara qoyun.
- Soyuduqdan sonra süddən bir qaşıq götürüb bir qaba tökün. İçinə qatıq mayası əlavə etdikdən sonra yaxşıca qarışdırmaq lazımdır.
- Bu qarışığı südə az-az əlavə etdikdən sonra qarışdırmağa davam etməlisiniz. Fermentasiya prosesindən sonra qapağı bağlamalısınız.
- Onu dəsmallarla yaxşıca sarmalısınız. Fermentasiya etdikdən sonra soyuducuda da soyuda bilərsiniz. Daha sonra 1 kiloqram qatığa 1,5 çay qaşığı duz əlavə etməlisiniz.
- Qatığa duz əlavə edərkən yavaş yavaş qarışdırmaq faydalıdır. Sonra bu qatığı təmiz bir bez üzərinə qoymalısınız.
- İstədiyiniz konsistensiyaya çatana qədər suyun boşalmasını gözləməlisiniz. Hava isti olarsa, soyuducuda saxlamalısınız.
- Sonra qatığı hündür yerə asıb suyunu süzmək lazımdır. Bunun üzərinə çəki qoymalı və bir neçə saat gözləməlisiniz.
- Süzülmüş qatıq bir qaba qoyulmalıdır. İstədiyiniz zaman istehlak edə bilərsiniz. Soyuducuda bir neçə həftə təzə qalacaq.
Reviews
There are no reviews yet.