Pendir – Ləzzətli süfrələrdən əskik olmayan pendir çeşidləri orqanik.az -da!
Pendir səhər yeməyinin əvəzolunmaz qidalarından biri kimi tanınır. Dünya və milli mətbəximizdə pendirin bir çox fərqli növləri istehlak olunur. Bu növlərin müxtəlif istifadə sahələrinə və fərqli dada malikdirlər. Tarixi qədim dövrlərə qədər uzanan bu pendir çeşidləri, pendir sevənlər üçün unikal bir dad təqdim edir. Mövcud olan ən qədim arxeoloji tapıntılara görə, bu məhsullar növlərindən e.ə. 5000 ci ildən bəri istifadə edilir. Pendir istehsalının ilk yerinin Orta Asiya və Avropa olduğu təxmin edilir. Sivilizasiyalar bir-biri ilə ticarət və barter etməyə başlayandan sonra yayılması asanlaşmışdı.

Pendir adları

Bu gün bir çox fərqli adla tanınan pendirlər var. Bu adlandırmanın hansı əsasla edildiyini bilmək vacibdir. Çünki onların adları pendirin hazırlanmasında istifadə edilən heyvanın növü və südə əlavə olunan duzun miqdarı kimi xüsusiyyətlərə görə dəyişir. Müxtəlif pendir növləri də istifadə sahələrinə görə bir-birindən fərqlənir. Bəzi pendirlər axşam və ya nahar üçün istifadə edilə bilər, digərləri isə məzə olaraq istehlak edilə bilər.

Hər pendir onu istehlak edən insana fərqli bir dad verir. Sözügedən məhsul hər zövqə uyğun istehsal olunur. Pendirlər yağ, duz və sərtlik səviyyələrinə görə dəyişir. Bu yolla insanın bəyəndiyi dadı əldə etməsi mümkün olur. Bu məhsulların ənənəvi olanlardan başqa universal istehlak variantları var. Məsələn, inək pendiri ölkəmizdə demək olar ki, hər bir ailənin demək olar ki, hər gün istehlak etdiyi məhsullardan biri kimi tanınır. Bununla belə, gorgonzola, mozzarella və mascarpone kimi müxtəlif ölkələrin pendirlərini istehlak edənlər də var.
Bu məhsullar sağlam qidalanma dəyərlərinə və yüksək protein tərkibinə görə çox seçilir. 1 kq pendir əldə etmək üçün orta hesabla 12-15 kq süddən istifadə etmək lazımdır. Bu yolla yüksək miqdarda süd istehlak etmək mümkün olur. Süddə olan bütün vitamin və minerallar pendirdə də var. Tərkibində yüksək miqdarda kalsium olan bu məhsullar diş və sümük sağlamlığı üçün də çox faydalıdır. Bu xüsusiyyətləri ilə pendir gündəlik həyatda tez-tez istehlak edilən qidalar arasındadır.

Pendir Növləri və Xüsusiyyətləri

Pendir xüsusiyyətləri və çoxsaylı növləri ilə istehlakçılarını sevindirməyi hədəfləyir. Səhər yeməyi, yemək və ya içkilərlə birlikdə üstünlük verilən bu məhsullar özünəməxsus dada malikdir. Pendir yemək istəyən fərdlər özlərinə uyğun ləzzəti tapmalıdırlar. Çünki hər bir insanın bəyəndiyi tip fərqli ola bilər. Qeyd olunan məhsullar fermentləşdirilmiş süd məhsulları kimi istehsal olunur. Bu yeməyin dadı yetişmə müddətinə, istifadə edilən maya və ya zərdabın miqdarına, duzluluq dərəcəsinə və südün hansı heyvan növündən alındığına görə dəyişir.
İnsanlar tez-tez feta pendirini tək bir növ hesab edirlər. Ancaq əslində ağ pendir növləri çox fərqli adlar və xüsusiyyətlərlə diqqət çəkir. Bu məmulatlar kub, mülk, kəsmik, sıxma, keçi, çeçil və s. kimi adları var. Bu nöqtədə pendir növünün xüsusiyyətlərini bilmək unikal bir yeməkdən zövq almağınız üçün vacibdir. İnək, keçi, qoyun və ya camış südü ilə istehsal edilən yeməklərin dadları bir-birindən xeyli fərqlidir. Eyni heyvan südündən istifadə olunsa belə, məhsulların keyfiyyəti bir-birindən fərqlənir.
Pendirin yağlı olub-olmaması əsasən istifadə edilən heyvanın südündən asılıdır. Bununla belə, yağın süddən ayrılması da üstünlük verilən variantlardan biridir. Pendirlər müxtəlif duzluluq səviyyələrinə malikdir. Bu sayədə tələb olunan məhsulun asanlıqla əldə edilməsinə imkan verir. Bəzi pendirlər də birdən çox süddən istifadə etməklə hazırlanır. Məsələn, Ezine pendirinin tərkibində keçi, qoyun və inək südü var. O, həmçinin metal qutularda yetişdirildiyi unikal istehsal xüsusiyyətinə malikdir. Çanaqqala və Ədirnə vilayətlərində geniş istehsal olunur.
Müxtəlif yağ tərkibli qidaların istehlakı çəkisini idarə etməyə çalışan insanlar üçün xüsusilə vacibdir. Kəsmik pendir südün kəsilməsindən sonra əldə edilən az yağlı növdür. Ərzurumlular bu pendir növünü zərdabdan istifadə edərək istehsal edirlər. Görünüşünə görə kəsmik kəsmikə bənzəyir. Lakin kəsmik süd əvəzinə ayrandan hazırlanır. Qısa saxlama müddəti olan bu iki qidaya pəhriz saxlayanlar çox vaxt üstünlük verirlər.
Bu qidaların duz tərkibi də bir-birindən fərqlənir. Turşu pendir kimi satılan qidalar duza batırılır və uzun müddət yaşlanır. Hava keçirməyən qabda yetişən bu pendir növünə bakteriyaların böyüməsinin qarşısını almaq üçün isti iqlimlərdə daha çox üstünlük verilir. Tulum pendiri İzmirdə marinadlanaraq əldə edilir. Bankalarda saxlanılan və bu şəkildə yetişən tulum, Ərzincan, Tunceli və Çankırı kimi bir çox fərqli vilayətdə istehsal olunur. Hər bir bölgənin Tulum növü müxtəlif duzluluq səviyyələrinə malikdir.

Ağırlığına görə hansı pendir növlərini seçə bilərsiniz?

Pendirlər müxtəlif qəliblərdə istehsal olunan qidalardır. Bu qidalar böyük və ya kiçik hissələrdə istehlak edilə bilər. Qalay pendir 10-30 kq arasında dəyişir. Dəyirmi quruluşu ilə diqqət çəkən təkər pendiri adlanan növün çəkisi 10-70 kq arasında dəyişir. Bu məhsullar illik və ya mövsümi ehtiyacları ödəməyə imkan verir.
Top, twist, kub və mərmər pendiri adlanan daha kiçik ölçülü yeməklər də var. Bu qidalar kiçikdən böyüyə qədər müxtəlif qramlarda qablaşdırılır. Bu yolla insanların ehtiyac duyduqları məbləği alması mümkün olur. Daha az dayanan və qısa müddətdə bitirilməsi lazım olan məhsullar daha kiçik ölçülərdə hazırlanır. Bu kiçik ölçülü paketlər məhsulun xarab olmadan və dadlı olduğu halda istehlak edilməsinə imkan verir.

Çedar pendiri

Çedar pendiri demək olar ki, hər kəs tərəfindən tanınan ənənəvi ləzzətlərdən biri kimi tanınır. Bu pendirin iki fərqli növü var: təzə və köhnə. Yetişmə müddətləri fərqli olan bu iki növ tamamilə fərqli dadlara malikdir. Təzə kaşar hazırlandıqdan dərhal sonra istehlak edilə bilər. Zonquldaklıların yetişdirdiyi qozlu təzə kaşar 2 gün yetişəndə ​​daha kəskin dad alır. Digər növ, yaşlı kaşar isə ən azı 6 ay qocalmadan yeməyə hazır deyil. Bəzi bölgələrdə 12 aya yetişməsi gözlənilən köhnə kaşar növləri var.H
Yeməyi istehlak edəcək insanların sayından asılı olaraq bütün pendirləri qram və ya kilo ilə almaq mümkündür. Bu qrammatika növləri gündəlik, həftəlik, aylıq və ya illik olaraq tələb olunan dərəcəsi əldə etməyə imkan verir. 100 q pendirdən hazırlanan reseptlərə rahatlıq üçün bu şəkildə dilimlənmiş və qablaşdırılan məhsullar da daxildir. Labne və qaymaqlı pendir kimi növlər adətən plastik qablarda 100-500 qram arasında dəyişir. Səhər yeməyində tez-tez istehlak edilən üçbucaqlı pendir, 6-8 üçbucaq arasında dəyişən məhsul xüsusiyyətlərinə malikdir və tək-tək qablaşdırılır. Bu şəkildə, fərdi istifadəyə imkan verir.

Reseptlərinizdə istifadə edə bilərsiniz Pendir Növləri

Hər bir ölkənin bir çox unikal xüsusiyyətləri var. Yemək mədəniyyəti və yeməyin hazırlanma üsulu bunlardan biri kimi tanınır. Müxtəlif qidalanma vərdişləri ölkəmizdə də oxşar tendensiya göstərir. Şərq, Ege, İç Anadolu, Qara dəniz və Mərmərə fərqli reseptləri ilə seçilir. Bu reseptlərdə müxtəlif növ pendir istifadə olunur. Bölgələrə xas olan yerli yeməklər bu pendirlərlə özünəməxsus ləzzətlərini çəkir. Müxtəlif istehsal texnologiyaları, yağ, süd və formulaya malik pendirlər hər bölgədə fərqli adla tanınır.
Ölkəmizdə müəyyən bölgələrdən pendir növləri var. Trabzon kolot pendiri istiyə məruz qaldıqda tez əriyir. Bu şəkildə yerli Qara dəniz delikatesi olan kuymak hazırlamaq üçün ideal şəkildə istifadə olunur. Halloumi pendiri Kiprin yerli ləzzətlərindən biri kimi seçilir. Manqalda və ya qızardılan bu pendir sarı-ağ yeməkdir. Keçi südü, duz və nanə qatılaraq istehsal edildiyi üçün özünəməxsus dadı var. Quru pendir, tərkibində su az olduğu üçün ümumiyyətlə xəmirlərin hazırlanmasında istifadə olunur.
Qars və Ərdəhan bölgələrində yağsız süddən istehsal edilən çeçil pendiri sap şəklində hazırlanmış yumşaq və duzlu quruluşa malikdir. Bu növ sivil və simli pendir kimi adlarla da tanınır. Ümumiyyətlə səhər yeməyində üstünlük verilən bu növ şirniyyatlarda da istifadə edilə bilər. Yarpaq pendiri Hatay’a xas olan bir az duzlu və yağsız yerli yeməkdir. Pasta pendiri də adlandırılan bu pendiri qızartmaqla istehlak etmək olar. Tərkibində əlavələr olmadığı üçün adi halda da yeyilə bilər.
Ot pendiri Van bölgəsinin qeydə alınmış delikateslərindən biridir. Yayda yabanı otlarla hazırlanan bu məhsul qışda yeyilməyə hazırdır. Qars gruyere pendiri türk mədəniyyətindən gələn İsveçrə pendiri növüdür. Bütün dünyada tanınan müxtəlif quruluşlu pendirlərdən ölkəmizdə də xörəklərin hazırlanmasında istifadə olunur. Bu pendirlərdən biri olan rokfor pendiri Fransada istehsal edilən, içi kiflənmiş, çöldən gözəl qoxulu olan yeməkdir. İki-üç ay zirzəmidə qaldıqdan sonra istehlak edilən bu növün dərisi qovun rəngli və nazikdir. Davamlı pendir növü olduğu üçün tez-tez üstünlük verilir. Qırmızı və ağ şərablarla da verilir.
Parmesan pendiri İtalyan delikateslərindən biridir. Sərt bir quruluşa malikdir və buna görə də rəndələmək asandır. Tez-tez salatlarda istifadə olunur. 12 aylıq köhnəlmiş pendirlərdən biridir. Mozzarella və gorgonzola pendiri italyanların yeməklərində tez-tez istifadə etdikləri növlər arasındadır. Pizzalarda camış südündən hazırlanan qaymaqlı mozzarellaya üstünlük verilir. Gorgonzola adlanan mavi damarlı növ, ləzzətli teksturası ilə sous olaraq makaronlara əlavə edilə bilər.

Səhər yeməyi süfrələrinizi hansı pendir növləri ilə bəzəyə bilərsiniz?

Səhər yeməyi pendiri hər yaşda olan insanların istehlakı üçün hazırlanır. Fərqli heyvan qəliblərindən istehsal edilən formalı pendir adlanan pendir növü uşaqların səhər yeməyində yeməsi üçün xüsusi olaraq hazırlanmışdır. Az və ya yarı yağlı pendirlər sağlam qida dəyərlərinə uyğun istehsal olunur. Yağsız pendir axtaranlar üçün məhsulların üzərindəki yağ dəyərlərinə baxmaq tövsiyə olunur. Bu yolla pəhrizə uyğun qida seçmək mümkün ola bilər.

Duzsuz və ya az duzlu pendir sevənlər üçün eyni məhsulun müxtəlif duz faizləri ilə istehsal edildiyi məlumdur. Ənənəvi dad olan kəsmik, ən azdan çoxuna sadalanan müxtəlif miqdarda duz ilə istehlak edilə bilər. Duzda islatma müddəti sərt və ya yumşaq pendirin alınmasına təsir göstərir. Məsələn, keçi pendiri asanlıqla həzm olunan quruluşu ilə istehlak üçün idealdır. Səhər yeməyi masalarında demək olar ki, hər növ pendir verilə bilər.

Ağızda əriyən quruluşu ilə preslənmiş pendir, Maraş bölgəsindən bir növ kimi tanınır. Bu pendir növü, qaynadılmış və əl ilə formalaşdırılan sıx quruluşlu bir qidadır. Hər yeməkdə müxtəlif ədviyyatlar əlavə edilərək istehlak edilə bilər. Hamar görünüşü və asan kəsilə bilən quruluşu ilə istehlakçıların təqdirini qazanmağı hədəfləyir. İnək və ya qoyun südündən hazırlanan simli pendir parçalanmış quruluşu ilə süfrənin vazkeçilməzləri arasında yerini alır. Bu məhsul kaşardan daha yumşaq teksturaya malikdir.

Çömlek pendiri bol duzla sıxılaraq hazırlanan bir quruluşa malikdir. Çox vaxt səhər yeməyi kimi üstünə qara zirə çəyirdəkləri qoyularaq üstünlük verilir. Səhər yeməyi pendirinin başqa bir növü örgülü pendir adlanır. Bu məhsul hörük kimi hörməklə əldə edilir. Balıkesir bölgəsində məşhur olan mihaliç səhər yeməyində tez-tez seçilən orta sərtlikdə şirin pendirdir.

Pendir növlərini seçərkən hansı meyarlara diqqət yetirilməlidir?
Pendir növlərini seçərkən hansı meyarlara diqqət yetirilməlidir?
Ölkəmizdə pendir ən çox seçilən qidalardan biridir. Fərdlər bu məhsulların keyfiyyətinə və sağlamlığına əhəmiyyət verirlər. Pendir seçərkən nəzərə alınmalı müxtəlif meyarlar var. Bunları pendirin nə qədər əvvəl istehsal edildiyinə, görünüşünə, rənginə və dadına baxaraq başa düşmək olar. İstifadə məqsədindən asılı olaraq, üstünlük veriləcək məhsulun ölçüsü və miqdarı da dəyişə bilər.

Pendirin hamar xarici səthi onu asanlıqla kəsməyə imkan verir. Delikli pendir seçərkən, deşiklərin sayının az olmasına və eninin böyük olmasına diqqət yetirməlisiniz. Çünki kiçik və çoxlu deşiklərdən ibarət olan növlər keyfiyyətsiz sayılır. Ümumiyyətlə pendirin xarici hissəsinin ağ və parlaq rəngdə olması tövsiyə olunur. Bununla belə, qırmızı pendir adlanan növ qırmızı qabıqlı və bir az çəhrayı rəngli bir yemək kimi tanınır. Bu səbəbdən alınacaq məhsulun ümumi xüsusiyyətlərinə diqqət yetirmək lazımdır.

Rəngi ​​ağdan başqa olan başqa bir qidaya hisə verilmiş pendir deyilir. Dumanlı pendir adlanan bu növ sarı və qəhvəyi arasında rəng tonuna malikdir. Dünyanın müxtəlif ölkələrinin pendirlərindən alınır. İşlənmiş pendir İsveçrə və İtalyan pendirlərinin siqaret çəkilməsi ilə əldə edilir. Hisə verilmiş digər süd məhsulu hisə verilmiş pendir adlanır. Dumanlı pendirə çərkəzlər çox üstünlük verirlər. Maya südü dilim halında suya atılır. Sonra odun odunun istisi ilə qurudulur. Bu üsulla əldə edilən pendirlər çox qalıcı olduğu üçün illərlə istifadə edilə bilər. Pendir seçimində vacib məqamlardan biri dad və qoxudur. Adıçəkilən məhsullar xoş qoxuları ilə istifadə edənlər tərəfindən bəyənilir. Növün unikal xüsusiyyətlərinə tam malik olan məhsullara üstünlük verilməlidir.

Pendirin qiymətləri?

Tərkibindəki maddələrlə ləzzətli yemək ləzzəti təqdim edən pendirin qiymətləri dəyişir. Hər büdcəyə uyğun məhsul qiymətləri keyfiyyətindən asılı olaraq azalır və ya yüksəlir. Daha çox süddən istifadə edilən pendirlər digərlərindən daha yüksək qiymət aralığına malikdir. Yetişmə vaxtının artırılması həm də qiymətin artmasına səbəb olur, çünki bu, əmək və vaxt tələb edir.

Bəzi insanlarda süd və süd məhsullarına qarşı müəyyən həssaslıq var. Bu insanlar sağlamlıq problemlərinə görə glutensiz və laktozasız pendir növlərini seçirlər. Adı çəkilən bu məhsullar kif pendiri kimi qablaşdırılır. Bu pendir növlərinə əsasən çölyak xəstəliyi, özü həssaslığı və ya nazik bağırsaq xəstəlikləri olan insanlar üstünlük verirlər. Bu pendir növləri də sağlam insanlar tərəfindən daha asan həzm olunur.

Uzun və qozlu pendirlər böyük ailə qrupları üçün idealdır. Kiflənmiş pendirlər uzun müddətdən sonra əldə edildiyi üçün ümumiyyətlə az miqdarda istehlak edilən qidalar arasındadır. Bir məhsulda neçə qram pendirin qablaşdırıldığı və ya neçə ayrı dilimin olması qiymət təyin edərkən önəmli olur. Keçi və camış südündən istehsal edilən pendirlər inək və qoyun südündən istehsal olunan pendirlərdən bahadır. Bunun səbəbi südün keyfiyyəti ilə birbaşa mütənasibdir.
Pendir növləri müxtəlif reseptlərdə istifadə etmək üçün istifadə olunur. Bu növlərin büdcəyə uyğun şəkildə əldə edilməsi istehlakçılar üçün vacib olur. Kampaniyalardan və endirimlərdən yararlanaraq bu məhsulları çox sərfəli qiymətlərlə əldə etmək üçün Trendyol-a nəzər sala bilərsiniz. İstifadəçi təcrübələrindən faydalanmaq üçün şərhlərə baxıb tez sifariş verə bilərsiniz. İstər ölkəmizdə, istərsə də xaricdə üstünlük verilən növləri dərhal yaşaya bilərsiniz.

Pendir Nədən Hazırlanır?

Pendir yüksək vitamin və mineral dəyərlərinə malik zəngin qidadır. 100 q təxminən 20 q protein və 24 q yağ ehtiva edir. Güclü zülal qaynağı olan qidanın tərkibində; Tərkibində kalsium, natrium, kalium və dəmir var. Bundan əlavə, pendirdə çox yüksək A vitamini var. Bədən üçün bir çox faydası olan pendir, südün qıcqırılması ilə əldə edilir. Qoyun və keçi südündən, həmçinin inək südü ilə hazırlana bilər. Müxtəlif pendirlərin hazırlanma prosesi fərqli ola bilər. Pendirin sərtliyi və ya yumşaqlığı istirahət və yetişmə müddətindən asılı olaraq dəyişir. sərt çedar pendiri; Fermentasiya, qaynadılma və süzüldükdən sonra çox uzun müddət istirahətə buraxılarsa, daha sərt bir quruluşa sahib ola bilər. Ağ pendirlər isə təmizlənmə prosesindən sonra yağ standartlaşdırmasından sonra istilik emalından keçir. Fermentasiya və süzülmə prosesləri nəticəsində qəlibə çevrilir və istehsal prosesi tamamlanır.

Pendiri necə saxlamaq olar?

Pendirin xarab olmaması və istehlaka yararlı olması üçün düzgün saxlanması vacibdir. Bəzi cinsləri soyuducuda, digərlərini isə dərin dondurucuda saxlamaq lazımdır. Saxlama üsulu pendirin növündən asılı olaraq dəyişə bilər. Məsələn, mozzarella pendiri yumşaq olduğu üçün ehtiyatla saxlanılmalıdır. Bu pendiri soyuducuda 4 dərəcə istilikdə 20 günə qədər saxlaya bilərsiniz. Əgər dondurucuda saxlamaq istəyirsinizsə, qurumasının qarşısını almaq üçün vakuum torbasından istifadə edə bilərsiniz. Adətən rəndələnmiş parmesan pendirini möhürlənmiş qabda saxlaya bilərsiniz. Uzunmüddətli saxlama üçün vakuum saxlama qablarından istifadə edə bilərsiniz. Bu pendiri soyuducunun tərəvəz bölməsində 4 ilə -8 dərəcə arasında saxlaya bilərsiniz. Məsaməli quruluşa malik olan gruyere pendirini dondurucuda və soyuducuda saxlamaq mümkündür. Təzə qalmasını istəyirsinizsə, hava ilə təmasın qarşısını alacaq çantada saxlaya bilərsiniz. Bu orta yumşaq pendiri nazik dəsmala və ya parçaya bükərək də saxlaya bilərsiniz.

Populyar pendir növləri hansılardır?

Pendir səhər yeməyini bəzəyən və bir çox yeməklərlə birlikdə istehlak edilə bilən bir yeməkdir. Kənardan ağac gövdəsinə bənzəyən Obruk pendiri ən məşhur və dadlı yeməklərdən biridir. Bu pendir xırdabuynuzlu heyvanların südündən hazırlanır. Ətirli bir dadı olduğu üçün tez-tez səhər yeməyinə üstünlük verilir. Çox məşhur olan kəsmikdən müxtəlif reseptlər hazırlamaq olar. Xəmir, xəmir, pizza və dönər kimi xəmirlərdə, həmçinin şorbalara qatılaraq istifadə edilə bilər. Yüksək qida dəyərinə görə səhər yeməyində istehlak üçün uygundur. Zülal və kalsiumla zəngin olan və çoxlarının sevdiyi növlərdən biri də keçi pendiridir. Bu pendir həm dad, həm də vitamin dəyəri baxımından çox zəngindir. Keçi südü ilə istehsal edilən bu pendirə xüsusilə səhər yeməyi üçün üstünlük verilir. Bədənin bir çox hissəsinə faydalı olduğu bilinən bu yeməyi pancake və makaronda istifadə edə bilərsiniz.

 

 

Seçiminizə uyğun məhsul tapılmadı
Bu sayt sizə daha yaxşı təcrübə təklif etmək üçün kukilərdən istifadə edir. Bu sayta baxmaqla siz kukilərdən istifadəmizlə razılaşırsınız.