Kimlərə cız-bız, içalat yemək olmaz – Zərərləri

Qaraciyər, böyrək, ürək, ağciyər, traxeya, ağ ət… Kəsilən heyvanın içalatı da qədim türk mətbəxində israf olunmayıb, daxili orqanlardan dadlı cızbız icad olunub.

Cız-bız adı quyruq tikələrinin sacda çızıldayıb çırtlamasından götürülüb. Bu yemək Cənubi Azərbaycnada Çığır-bağır da adlandırılır.
Bəs daxili orqanları yemək orqanizmə zərərli deyilmi? Axı çox orqanlarda toksinlər toplanır?
Orqanik.az Orqanik.az-a istinadən cız-bızın kimlərə zərərli olmasını araşdırıb.

Tibdə və qida terminologiyasında heyvanın daxili orqanları subərzaq adlanır.

Onlar 2 kateqoriyaya bölünür: sırf daxili orqanlar, beyin və xaricdə qalan orqanlar: quyruq, dil, qulaqlar, baş, kəllə, sümüklər.

Bu hissələrdən delikates yeməklər hazırlanır.

Ayrı-ayrılıqda bu hissələrin hər biri mineral və vitaminlərlə, zülalla zəngindir.

Lakin bəzi xəstəliklər var ki, onlarda yağlı cız-bız yemək olmaz.

Bunlara:

– Damar tıxanıqlığı olanlar, ateroskleroz
– Dağınıq skleroz
– Böyrək çatışmazlığı

– Ürək-damar xəstəlikləri
– Ürəyində stend olanlar

– Qanda xolesterin, triqliseridlər yüksək olanlar
– Şəkərli diabet xəstələri

– Aşırı piylənməsi olanlar
– Beyin qan dövranı pozulanlar

– Qaraciyər piylənməsi

– Bel nahiyədə piylənmə olanlar

– Ürək damarlarında tutulması olanlar

Orqanik.az

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir